Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2009,
17.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 17.49

8 let, 5 mesecev

Somalijski pirati spet udarili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Somalijski pirati so v Adenskem zalivu ugrabili nemški plinski tanker s 13 člani posadke, odkupnine pa še niso zahtevali. To je tako že tretja ladja, ki so jo letos ugrabili pred Afriškim rogom.

Nemško podjetje Bernhard Schulte Shipmanagement, ki upravlja ugrabljeni tanker MV Longchamp, je sporočilo, da je tanker davi napadlo sedem piratov. Kapitanu so po napadu dovolili, da na kratko stopi v stik s podjetjem, pri čemer je ta sporočil, da je posadka 12 Filipincev in enega Indonezijca na varnem. Vojaške sile EU so prispele prepozno Pirati so tanker zasegli pred južno obalo Jemna, ki se nahaja na severni strani Adenskega zaliva, medtem ko se Somalija nahaja na jugu omenjenega zaliva. Kot je sporočil namestnik direktorja bahamskih pomorskih oblasti v Londonu Robin Phillips, je nemški tanker potoval v koridorju, ki ga varujejo vojaške sile Evropske unije. Tanker je pred zoro poslal znak kot prošnjo za pomoč, vendar so ladje in helikopterji prispeli prepozno. Tanker je nato odplul južno proti Somaliji, je še pojasnil Phillips.

Napadi piratov so v Adenskem zalivu, ki Sredozemsko morje in Sueški prekop povezuje z Indijskim oceanom, vse pogostejši. Pirati so pred somalijsko obalo lani zasegli več kot 40 ladij, z odkupninami pa naj bi zaslužili okoli 30 milijonov ameriških dolarjev.

Sporazum o krepitvi sodelovanja v boju proti piratom Devet držav iz regije, ki jih je somalijsko piratstvo najbolj prizadelo, je medtem na posebnem srečanju v Džibutiju podpisalo sporazum o okrepitvi sodelovanja v boju proti piratstvu v Indijskem oceanu in Adenskem zalivu. Sporazum so podpisale Etiopija, Kenija, Madagaskar, Džibuti, Maldivi, Sejšeli, Somalija, Tanzanija in Jemen. Srečanje je sicer potekalo pod nadzorom Mednarodne pomorske organizacije (IMO).

Ne spreglejte