Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2013,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Edward Snowden NSA

Sobota, 12. 10. 2013, 14.27

8 let

Snowden svari pred nevarnostmi vohunjenja za demokracijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Edward Snowden, ki je razkril umazane podrobnosti nadzora ameriških obveščevalcev nad telekomunikacijami, je opozoril na nevarnosti, ki jih vladni programi vohunjenja predstavljajo za demokracijo.

Gre za objavo prvega videoposnetka ameriškega žvižgača, odkar se je ta pred ameriškimi oblastmi zatekel v Rusijo, ki mu je avgusta podelila začasno zatočišče. "Če ne moremo razumeti politik in programov naše vlade, ne moremo dati privoljenja zanje," je v kratkem posnetku dejal Snowden.

Spet opozoril na nevarnosti nadzora NSA Videoposnetek, enega od petih, je zvečer na svoji spletni strani objavil WikiLeaks. Videoposnetki naj bi po navedbah WikiLeaks nastali v sredo, ko se je nekdanji pogodbenik ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Snowden srečal s skupino upokojenih uslužbencev ameriških obveščevalnih agencij, ki so Snowdnu v Moskvi podelili nagrado za integriteto v obveščevalnih aktivnostih.

Snowden, na posnetku oblečen v modro srajco in črno obleko brez kravate, je ob tem spet opozoril na nevarnosti nadzora NSA rekoč, da je vohunjenje brez razločevanja daleč stran od legitimnih programov vohunjenja.

"Ljudje po vsem svetu spoznavajo, da nas ti programi ne delajo varnejše, da škodijo našemu gospodarstvu, naši državi, omejujejo našo možnost govoriti in misliti, živeti in biti ustvarjalen, vzpostavljati odnose in se svobodno povezovati."

Kje se Snowden giblje, ni znano Med omenjeno večerjo je, kot je razvidno s posnetka, eden od četverice nekdanjih agentov, nekdanji analitik Cie Ray McGovern, Snowdnu podelili simbolično nagrado – svečnik kot priznanje za integriteto v njihovem poklicu. Kje se Snowden giblje, odkar mu je Rusija zagotovila začasni azil, ni znano.

V Moskvo je sicer v četrtek pripotoval Lon Snowden, ki se je sestal s svojim sinom, da bi se, kot je povedal ob prihodu, na lastne oči prepričal, da je Edward zdrav in na varnem.

Edward Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija. Ker so mu ZDA preklicale potni list, je več tednov ostal ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, medtem ko so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali naj mu pomagajo. Letališče je zapustil 1. avgusta, potem ko je dobil začasni politični azil v Rusiji.

Ne spreglejte