Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
28. 8. 2013,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2013, 15.49

8 let

Slovenija verjame v politično rešitev v Siriji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ZDA, Francija in Velika Britanija se pripravljajo na vojaško posredovanje v Siriji, Rusija in Nemčija temu nasprotujeta. Slovenija zagovarja politično rešitev dve in pol leti trajajoče sirske morije.

Čeprav inšpektorju Združenih narodov še niso končali svojega dela in sklenili, kdo je odgovoren za napad s kemičnim orožjem 22. avgusta v predmestju Damaska, so v Washingtonu, Londonu in Parizu sklenili, da je bil napad delo sil predsednika Bašarja Al Asada in so pripravljeni vojaško posredovati.

"Slovenija je vseskozi zagovarjala diplomatsko (mirno) rešitev sirske krize oz. vzpostavitev vsesirskega dialoga o prihodnosti države. Čimprejšnji sklic konference Ženeva II še vedno ocenjujemo kot pravi korak v tej smeri," so nam povedali na slovenskem zunanjem ministrstvu. Slovenija "verjame, da bo mogoče najti ustrezno politično rešitev znotraj ustreznih mednarodnih institucij. O nadaljnjih korakih bo Slovenija pravočasno sprejela odločitev", so dodali.

Inšpektorjem naj se omogoči dostop MZZ je takoj najostreje obsodilo napad na predmestja Damaska in izrazilo resno zaskrbljenost nad poročili, da je bilo v napadu domnevno uporabljeno kemično orožje. "Ocenili smo, da gre za resne obtožbe in možno grobo kršitev mednarodnih standardov, zato zahteva dogodek čimprejšnjo preiskavo," so poudarili.

Ministrstvo od sirskih oblasti, pa tudi od uporniških borcev na terenu pričakuje, da inšpektorjem Združenih narodov omogočijo neomejen dostop do relevantnih območij in vseh virov informacij, da bodo lahko čim prej uspešno končali preiskavo.

"Storilci zločinov v Siriji ne smejo ostati nekaznovani. Slovenija zato posebej poudarja nujnost prenosa vseh vojnih zločinov in zločinov zoper človečnost – tudi zadnjega napada v okolici Damaska – v pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča," so dodali na MZZ.

Ne spreglejte