Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 13.56

8 let

Severno Italijo še vedno stresajo popotresni sunki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severno Italijo, ki sta jo v zadnjem mesecu prizadela dva uničujoča potresa, še vedno pretresa niz popotresnih sunkov z magnitudo do 3,3.

Strokovnjaki svarijo, da se lahko val popotresnih sunkov nadaljuje še dneve, tedne, mesece in celo leta.

Oblasti: Ne nasedajte natančnim napovedim novih potresov Prebivalce območja pa oblasti zdaj opozarjajo, naj ne nasedajo govoricam, da naj bi regijo kmalu prizadel nov uničujoč potres. Govorice naj bi širili roparji, ki se želijo okoristiti na račun žrtev potresa. Strokovnjaki so sicer dejali, da bi se lahko popotresni sunki nadaljevali še dalj časa, vendar lokalne oblasti trdijo, da so "kakršne koli napovedi, ki bi natančno določile datum, čas, kraj in magnitudo potresa, popolnoma brez osnove".

Plenilci hiš naj bi izdajali lažne ukaze za evakuacijo Lastnik tovarne oblačil v mestu Carpi, ki ga je potres močno prizadel, pa je izpostavil grožnjo, ki jo predstavljajo plenilci hiš. "Ljudje, ki trdijo, da so člani reševalnih služb, nenehno izdajajo lažne ukaze za evakuacijo, da bi lahko nato plenili in ropali," je dejal lastnik tovarne Blufin Gianguido Tarabini, ki je skrb za varnost v mestu Carpi z 70.000 prebivalci označil za nezadostno.

V dveh potresih je umrlo 17 ljudi, brez doma jih je ostalo okoli 15.000 20. maja je območje severne Italije prizadel potres z magnitudo 6,0, v torek pa še en potresni sunek z magnitudo 5,9. Skupno sta potresa zahtevala 17 smrtnih žrtev in poškodovala več kot 350 oseb. Brez strehe nad glavo je ostalo približno 15.000 ljudi.

Pomoč naj bi zbirali s posebnim davkom na gorivo Italijanska vlada sicer načrtuje, da bo od potresa prizadetim območjem namenila približno 500 milijonov evrov. To pomoč naj bi financirali s pomočjo posebnega davka na gorivo.

Več kot dve milijardi evrov škode Skupno škodo, ki so jo potresni sunki povzročili na cestah, domovanjih in tovarnah, ocenjujejo na več kot dve milijardi evrov.

Ne spreglejte