Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2015, 11.46

8 let

Šerifi Ljubljane, Zagreba in Beograda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj imajo skupnega nekdanja glavna mesta jugoslovanskih republik? Težave z župani.

Ljubljana, Zagreb, Beograd so bili nekoč sinonimi za najmočnejša mesta v Jugoslaviji. Še vedno so najmočnejša mesta v regiji, vsa tri mesta pa imajo še nekaj skupnega – razvpite župane. V Ljubljani je to Zoran Janković, v Zagrebu Milan Bandić, v Beogradu je bil do lanskega leta Dragan Đilas. Vse povezujejo s korupcijo in aferami.

Zagreb, mesto Milana Bandića

Med vsemi župani je najbolj markanten Milan Bandić, trenutno zagrebški župan "v mirovanju". Dokler ustavno sodišče ne odloči, ali lahko kljub obtožbam o korupciji obdrži župansko funkcijo, uradno ne sme delovati kot župan.

A Milan Bandić, kontroverzni politik, ki slovi po svojih neposrednih in včasih ne prav bistrih izjavah, je med Zagrebčani še vedno priljubljen. V njegovih petih mandatih se je Zagreb razvijal, in to kljub temu, da je na ta račun uspevalo tudi Bandićevim prijateljem in poslovnim partnerjem. Večinoma je osumljen mešetarjenja z nepremičninami, poslov, ki so oškodovali mesto, a prinesli dobiček njegovim prijateljem, ni pa tudi čisto jasno, kako je financiral neuspelo predsedniško kampanjo leta 2009. Skupaj je bilo proti njemu podanih več kot 200 sumov kaznivih dejanj.

"Tejk it izi, nisem končal s politiko"

Čeprav je Bandić trenutno na prostosti v zameno za dva milijona evrov varščine, kar je najvišja varščina v zgodovini Hrvaške, že snuje svoje prihodnje poteze. Po poročanju časopisa Express zdaj napoveduje tudi ponoven naskok na Markov trg, na premierski stolček. Čeprav je zatrdil, da je "v 15 letih v mestu pustil zdravje, a mi je mesto vse povrnilo", ne skriva večjih ambicij. Osnoval naj bi svojo stranko, ki naj bi izšla iz zadruge Klub volivcev Milana Bandića.

"Nisem se nehal ukvarjati s politiko. Počasi,tejk it izi, vse ob svojem času, nobene potrebe ni po prehitevanju," je pred dnevi odgovoril novinarjem na vprašanje, ali ima konkretne načrte za volitve, bodisi mestne ali državne.

Najboljši županski kolega Janković

Po poročanju Expressa naj bi se v preteklih dneh srečal tudi z Zoranom Jankovićem, županom Ljubljane, starim prijateljem. Čeprav je Janković leta 2010 za portal dalje.com zatrdil, da z Bandićem nista prijatelja, temveč kolega. Verjetno je bilo njuno najbolj legendarno srečanje leta 2009, ko je Bandić Jankovića povabil na modno revijo ženskega spodnjega perila Women’s Secret v zagrebški hotel Esplanade. Tedaj je prvi na vprašanje, katere kopalke so lepše, enodelne ali dvodelne, odgovoril, da ima dioptrijo in iz prve vrste ne vidi dobro manekenk, drugi pa, da mora vprašati ženo.

Oba župana imata za seboj kar nekaj mandatov in oba imata podobne mestne težave. Denimo velike športne objekte, ki so prinesli izgube in so zdaj v takih ali drugačnih preiskavah. Oba veljata za "šerifa", ki pa jima vedno znova uspe prepričati mestne volivce, saj sta oba ne glede na kakšen način v svojim mestih pustila pečat.

Na državni ravni pa nista tako uspešna. Ko sta se leta 2011 sestala "na kavici" in sta bil oba polna elana naskoka na državni ravni, je denimo Bandić dejal, da če bosta postala premierja, "sicer ne bova tako lepa kot Pahor in Kosorjeva, bova pa bolje sodelovala". No, nekako to ni uspelo.

Se pa medsebojno podpirata, oba pa trdita, da se ne kopirata. Janković je že leta 2011 dejal, da Bandić ni njegov vzornik, ta pa je k temu dodal: "Janković je premočna osebnost, da bi kopiral Bandića in obratno. Si pa priznavava dobro delo." Prav tako imata podoben način delovanja na meji zakonsko dovoljenega.

Beograjski mestni medijski tajkun

Zgodbo o državni in mestni oblasti ima tudi Beograd. Dragan Đilas, eden izmed študentskih protestnikov proti Slobodanu Miloševiću, je sicer imel izkušnje iz državne politike, ko je postal župan Beograda, a je nato izgubil tako mesto kot državo. Ko mu je lani prenehal mandat župana, je postal poslanec, a je tudi iz te funkcije oktobra odstopil in se umaknil iz politike. Na vprašanje Blica, kaj najbolj obžaluje, je dejal, da to, "da nisem sprejel premierske funkcije in da sem prevaral Beograjčane, ki sem jim obljubil, da bom ponovno župan". Čeprav je bil župan le en petletni mandat, so ga takoj ožigosali za tajkuna. Na beograjskih ulicah so se celo pojavili grafiti Đilas tajkun. Đilas je sicer eden od ustanoviteljev radia B92, je solastnik podjetja Multicom group, ki je v letih od 2008 do 2010 ustvarilo 18 milijonov evrov dobička. Bil je tudi solastnik podjetja Direct media in produkcijske hiše Emotion, ki je realizirala najbolj odmevne srbske televizijske šove, kot so Veliki brat, Menjam ženo, Poroka v 48 urah.

Reklame zase in most za Kitajce Toda njegova podjetja so bila osumljena, da so med njegovim županovanjem profitirala z mestnimi posli. Tako je srbska agencija za boj proti korupciji potrdila, da je tiskarna Big Print, ki je del skupine Multicom, med njegovim županovanjem svoje storitve ponujala večini mestnih institucij od mestne skupščine do turistične organizacije. Prav tako naj bi njegove marketinške agencije opravljale veliko poslov za mesto.

Med njegovim županovanjem je bila v ospredju tudi gradnja dveh velikih mostov, prek Save pri Adi Ciganliji in Pupinovega mostu prek Donave, ki so ga gradili Kitajci. V obeh primerih naj bi šlo za nečiste posle na škodo mestnega proračuna. Blic je tudi objavil podatek, da čeprav je Đilas nenehno ponavljal, da je menedžer, je v njegovem mandatu Beograd končal z dolgom 1,3 milijarde evra.

Aprila lani je Đilasa na županskem mestu zamenjal Siniša Mali. Napovedal je boj proti korupciji. A takoj je izbruhnil škandal, ko se je izkazalo, da je njegov doktorat prepisan.

Đilas se je iz politike umaknil, ostal pa je predsednik Košarkarske zveze Srbije. Še nekaj, kar povezuje župane treh velikih mest nekdanje Jugoslavije – ljubezen do športa.

Ne spreglejte