Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 13.07

8 let

Sanader je odstopil kot premier in predsednik HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški premier 56-letni Ivo Sanader je na novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da odstopa s položaja predsednika vlade in predsednika Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ).

Zakaj se je odločil za odstop, ni želel pojasniti, zatrdil je le, da ni bolan in da ni sprejel ponujenega položaja v eni od evropskih institucij. "V življenju obstajajo trenutki za nove začetke. Ugotovil sem, da je zame zdaj tak trenutek," je poudaril in dejal, da je zdaj čas za nove ljudi. "Odločil sem se za umik iz aktivne politike in tudi ne bom kandidiral na predsedniških volitvah," ki bodo konec leta, je še povedal. "Te odločitve nisem sprejel zlahka, to je rezultat dolgega razmisleka," je dejal. "Odhajam zadovoljen, ker so moji cilji uresničeni" Povedal je še, da je politiko jemal in jo še danes jemlje kot služenje hrvaškemu narodu. "Imel sem čast in privilegij biti zraven pri mednarodni afirmaciji hrvaške države. Odhajam zadovoljen, ker so moji cilji uresničeni," je poudaril in dodal, da je ponosen na uspehe HDZ in hrvaške vlade pod svojim vodstvom. "V to sem vložil ves svoj trud," je zatrdil Sanader, ki je večkrat ponovil, da je bil v politiki približno 20 let, ter da je polovico tega časa vodil tudi stranko in šest let vlado.

Sander je še dejal, da odhaja zadovoljen, ker so bili izpolnjeni državni cilji države, kot je položaj Hrvaške v svetu, ki ga med drugim potrjujeta nestalno članstvo v VS Združenih narodov ter vstop v zvezo Nato. "Hrvaška je na pragu vstopa v Evropsko unijo, potrebna je le politična odločitev in pogajanja bomo končali v treh mesecih," je poudaril Sanader.

Sanader: Pričakujem, da se bo izsiljevanje končalo Na novinarsko vprašanje, ali je neuspeh v pogajanjih z EU vplival na njegovo odločitev, je Sanader odgovoril, da ne more reči, da ta problem ni vplival na njegovo odločitev. "EU in projekt evropskih integracij nima prihodnosti, če bo sprejeto načelo izsiljevanja kot načelo delovanja znotraj unije," je dejal. Izrazil je še pričakovanje, da se bo tovrstno izsiljevanje končalo.

Se pa Sanader ni strinjal z očitki, da odhaja v izjemno občutljivem času za državo, med drugim tudi zaradi gospodarske krize in blokade pogajanj z EU. Poudaril je, da nikoli ni bežal pred izzivi in da omenjene težave niso razlog za njegov odstop. Sanader sicer ni izključil možnosti, da se nikoli več ne bo ukvarjal s politiko.

Kosorjeva za darilo dobila premierski položaj Sanader je še napovedal, da bo sedanja koalicija ostala in da bo predsedniku Stipetu Mesiću za novo mandatarko za sestavo vlade predlagal dosedanjo podpredsednica vlade Jadranko Kosor, ki prav danes praznuje 56. rojstni dan. Po Sanaderjevih besedah Kosorjeva že ima zagotovljenih večinskih 83 glasov koalicijskih partnerjev v saboru.

Sanader je na novinarski konferenci tudi napovedal spremembe v vrhu HDZ, kjer bodo med drugim uvedli položaj častnega predsednika stranke. Za kandidata HDZ na predsedniških volitvah naj bi predlagal Andrijo Hebranga in mu dal na voljo 24 ur časa, da mu sporoči svojo odločitev, poročajo hrvaški mediji.

Pankretić na mesto podpredsednika vlade Kosorjevo naj bi na položaju podpredsednika vlade zamenjal dosedanji kmetijski minister Božidar Pankretić, njega pa naj bi zamenjal Petar Čobanković, prav tako iz HDZ. Oblikovali naj bi tudi novo ministrstvo za upravo, na čelu katerega naj bi bil Davorin Mlakar. Minister za znanost, izobraževanje in šport Dragan Primorac pa naj bi ponudil odstop, še pišejo hrvaški mediji.

Milanović: Hrvaška potrebuje predčasne volitve

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke, Socialdemokratske stranke (SDP), Zoran Milanović je dejal, da Hrvaška potrebuje predčasne volitve, ker nova koalicijska vlada po njegovi oceni ne bo imela politične legitimnosti. Milanović je ocenil, da parlamentarna zaupnica novemu mandatarju in vladi ni zgolj tehnično, temveč "globoko politično vprašanje". Pojasnil je, da je dosedanji premier dobil zaupanje državljanov na volitvah, kar "ne velja več".

"Pripravljeni smo prevzeti odgovornost" Potreben je nov glas javnosti in nova izbira hrvaških volivcev, ker bo brez tega vse le "navadna farsa". Šef socialdemokratov je izpostavil, da je njegova stranka pripravljena prevzeti odgovornost za Hrvaško. Prav tako so pripravljeni doseči dogovor o hrvaški poti naprej z vsemi možnimi političnimi partnerji. Dodal je, da vladajoča HDZ s svojimi koalicijskimi partnerji tega ni uspela doseči.

"Ta država mora na parlamentarne volitve"

Tudi ostale opozicijske stranke ocenjujejo, da so nujno potrebne predčasne parlamentarne volitve. Vodja poslanske skupine Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić je dejala, da je nova vlada, ki jo bodo sestavljali dosedanji koalicijski partnerji na čelu z novo premierko, lahko le zelo kratkotrajna in začasna vlada. "Ta država mora na parlamentarne volitve, (potem, ko je odstopil premier Ivo Sanader)", je dejala Pusićeva.

"Sanader je strahopetec" Predsednik HNS Radimir Čačić je ocenil, da je Sanader "strahopetec", ter da "ni patriot". "Vodja, ki je imel ključno vlogo v tem, da so državljane Hrvaške in hrvaški narod pripeljali v takšno krizo, ter do kolapsa gospodarstva in funkcioniranja pravne države, ne more in ne sme zapustiti ladje, ki se potaplja, ter državljanov v omenjeni situaciji. To ni vodja", je dejal Čačić.

Kajin: Gre za sramoten pobeg

Poslanec Istrske demokratske skupščine Damir Kajin je tudi izjavil, da gre za "sramoten pobeg" dosedanjega predsednika vlade. Dodal je, da "ne verjame Sanaderju, niti ko odhaja," ter dodal, da gre po njegovem za manever, po katerem se bo Sanader čez pet mesecev oglasil kot kandidat za predsednika države na prihodnjih volitvah. Tudi Kajin podpira zahteve za predčasne parlamentarne volitve. Vodja Hrvaške stranke prava Anto Đapić je izjavil, da je bil presenečen nad Sanaderjevo odločitvijo in ocenil, da je "možno pričakovati nove volitve". Vladna Hrvaška stranka upokojencev bo tudi podprla predčasne parlamentarne volitve, je potrdil njen predsednik Silvano Hrelja, ki je dodal, da je potreben čas, da se bo videlo, kakšna bo nova vlada.

Koalicija je presenečena Predstavniki strank vladajoče koalicije so večinoma izražali presenečenje nad odločitvijo Sanaderja, da bo zapustil položaj premiera in predsednika vladajoče stranke. Poslanec nacionalnih manjšin, med njimi tudi slovenske, Šemso Tanković, je dejal, da ga je Sanader obvestil o svoji odločitvi, med ostalim pa je omenil Sanaderjeve zdravstvene razloge. Pojasnil, je da naj bi zdravniki opozorili Sanaderja, da se je potrebno umiriti oziroma "prestaviti iz pete v drugo prestavo".

Sanader odstopil zaradi "afere tovornjaki"?

Spletni portal Index.hr kot možen razlog za Sanaderjev odstop navaja, da je v torek zvečer prišlo do ostrega verbalnega spopada med Sanaderjem ter poslancem in članom predsedstva HDZ Andrijo Hebrangom glede afere nakupa vojaških tovornjakov. Index.hr poroča, da je Sanader na torkovem srečanju predsedstva HDZ zahteval sprožitev sodnega procesa proti bivšemu obrambnem ministru Berislavu Rončeviću, ki je brez javnega razpisa konec leta 2004 kupil 39 tovornjakov znamke iveco.

"Če predamo Rončevića, nihče med nami ni varen" Na Hrvaškem sicer že nekaj časa poteka preiskava, ali je Rončević na ta način oškodoval državni proračun za približno dva milijona evrov, kolikor naj bi bili cenejši in za hrvaško vojsko bolj primerni nemški tovornjaki znamke man, ki so bili pred tem ponujeni na javnem razpisu. Hrvaški spletni časnik poudarja, da sta se Sanader in Hebrang, ki je bil tudi član saborske komisije za ugotavljanje dejstev v "aferi tovornjaki", ostro sprla, ter da naj bi Hebrang dejal: "Če bomo predali Rončevića, nihče med nami ni več varen". Kot še poroča index.hr se je razprava potem vnovič dodatno razvnela, sklenili pa so, da bodo omenjeno afero pustili za prihodnje obdobje.

Index.hr ocenjuje, da je prišlo do spopada dveh frakcij v HDZ, ker je ostra razprava potekala tudi glede objave znižanja BDP za 6,7 odstotka. Kot domneva index.hr, je večina članov predsedstva vladajoče stranke obtožila finančnega ministra Ivana Šukerja, da je napačno predstavljal informacije, ter na ta način pripeljal v zablodo tako vlado kot Sanaderja.

"Uničil je gospodarstvo, osiromašil državo.."

Dan po objavi, da Hrvaška drvi v bankrot, se Ivo Sanader umika iz politike, pa je v komentarju z naslovom 'Zakaj je pobegnil Ivo Sanader?' na index.hr zapisal Tomislav Klauški. On je svoje delo opravil, nadaljuje komentator. "Državo je pripeljal do blokade pogajanj z EU, uničil je gospodarstvo, osiromašil državo, zastrupil politično sceno, spodbujal in ščitil je korupcijo, podpiral organiziran kriminal, sodelavcem in sebi je omogočil sumljivo bogatenje, sedaj pa je ocenil, da je najboljše, da odide." Da pobegne, dokler še lahko, da se umakne, ko je najtežje. Da se reši z ladje, ki tone in ki jo je on sam šest let uničeval, dodaja Klauški.

"Kapitan je prvi pobegnil" Izrazito kritičen komentar Klauški zaključuje, da pravzaprav ni slabo, da Sanader odhaja, čeprav Hrvaške njegov odhod ne bo rešil. "Edina možnost za rešitev bi bil odhod celotne Sanaderjeve garniture, ki nas je pripeljala v to situacijo. Kapitan je prvi pobegnil z ladje, ki tone, otroci in ženske ostajajo."

Hrvaška borza močno navzdol Sanaderjeva odločitev je odmevala tudi na hrvaški borzi. Vodilni indeks na borzi v Zagrebu Crobex je po objavi novice padel kar za 6,35 odstotka na 1775,93 točke. Na zagrebški borzi so se pocenile praktično vse delnice.

Na Facebooku nastajajo skupine o Jadranki Kosor Na Sanaderjev odstop so se odzvali tudi člani družabnega spletnega portala Facebook. Tako se je na portalu pojavilo več skupin, kot so 'Neču, da mi Jadranka Kosor bude preimerka', skupina 'Glup i glupji-Jadranka Kosor in Stipe Mesić', skupina 'Skupljam 1000 ljudi koji misle da bi Jadranka Kosor trebala zapaliti Joint' in druge.

Ne spreglejte