Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
13.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 13.50

8 let, 5 mesecev

Rusija v primežu protestov proti vladni gospodarski politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V številnih ruskih mestih danes potekajo protesti proti gospodarski politiki ruske vlade v času gospodarske krize, ki se jih udeležuje več tisoč ljudi.

Vladajoča stranka Enotna Rusija je vzporedno z omenjenimi protesti organizirala protidemonstracije v podporo vladnim ukrepom. Na zborovanjih v Moskvi je že bilo aretiranih več kot 10 ljudi.

"Revolucija je edini izhod iz krize" "Revolucija je edini izhod iz krize," je na zborovanju v središču Moskve dejal vodja komunistov Genadij Zjuganov. Protestnike je v prestolnici, kjer naj bi potekalo okoli 20 zborovanj, in v drugih mestih nadzorovalo okoli 5000 policistov.

Protestniki med drugim zahtevajo tudi čim hitrejšo razjasnitev umora odvetnika Stanislava Markelova in novinarke ruskega časnika Novaja Gazeta Anastazije Baburove, ki sta bila v središču Moskve ustreljena minuli teden.

"Kriza je v glavah oblasti, ne v gospodarstvu" Protesti so potekali tudi na daljnem vzhodu Rusije. V mestih Čabarovsk in Vladivostok se je po poročanju radia Eho Moskva tako zbralo okoli 5000 ljudi, ki so protestirali proti občinskim davkom in višjim carinam na uvoz. Ruse namreč pestijo vse višje cene, drastični padec rublja in brezposelnost.

Protestniki so nosili plakate z napisi "Kriza je v glavah oblasti, ne v gospodarstvu" in "Potrebujemo zakone o odgovornosti oblasti do ljudi", vpili pa so tudi "Vlada mora odstopiti" in "Dol z vlado".

Aretiranih več deset protestnikov Ruske varnostne sile so na enem izmed zborovanj v Moskvi, za katerega prireditelji niso imeli dovoljenja, aretirale več kot 10 ljudi, med njimi tudi vodjo prepovedane Nacionalne stranke boljševikov Edvarda Limonova. Na drugem protivladnem zborovanju pred postajo podzemne železnice v zahodnem predelu Moskve je bilo prav tako aretiranih več kot deset predstavnikov opozicije.

Opozicijska stranka Druga Rusija, ki jo vodi šahovska legenda Gari Kasparov, je za popoldne pozvala k novim protestom v ruski prestolnici.

Ne spreglejte