Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
13.18

Osveženo pred

35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Volodimir Zelenski spopadi Rusija Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 13.18

35 minut

Rusija: spopade po ukrajinskem vdoru v Kursk nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Ruska vojska | Kot je na družbenih omrežjih dejal Podoljak, je glavni vzrok vsakršnega stopnjevanja, vojaških akcij in prisilnih evakuacij, tudi na ozemlju Rusije, ruska agresija na Ukrajino. | Foto Reuters

Kot je na družbenih omrežjih dejal Podoljak, je glavni vzrok vsakršnega stopnjevanja, vojaških akcij in prisilnih evakuacij, tudi na ozemlju Rusije, ruska agresija na Ukrajino.

Foto: Reuters

Rusija je danes sporočila, da boje v obmejni regiji Kursk, kamor so pred dnevi vdrle ukrajinske sile, nadaljujejo. Ukrajinskim silam naj bi po nekaterih poročilih uspel prodor globlje na rusko ozemlje. Kijev se uradno na napade ni odzval, v uradu ukrajinskega predsednika pa so za čezmejni vdor okrivili Moskvo in njeno agresijo na Ukrajino.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da operacije z namenom uničenja ukrajinskih vojaških enot v obmejni regiji Kursk z zračnimi napadi in topništvom nadaljujejo. Ministrstvo je pri tem zagotovilo, da bo preprečilo poskus ukrajinskih sil, da prodrejo globoko na ozemlje Kurska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je v torek sprožila nepričakovano čezmejno ofenzivo v regiji Kursk, v kateri je po podatkih ruskega generalštaba sodelovalo do tisoč vojakov in več deset oklepnih vozil.

Ukrajinsko vodstvo operacije uradno za zdaj ni komentiralo. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je sicer danes za vdor obtožil Moskvo, ne da bi prevzel neposredno odgovornost za najresnejši napad na rusko ozemlje v zadnjih mesecih, poroča AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo, ne da bi omenil napade, dejal: "Bolj kot bomo pritiskali na Rusijo ... Bližje bomo miru. Pravičnemu miru s pravično silo."

V Rusiji izredne razmere

Rusija je zaradi čezmejnega vdora ukrajinskih sil v sredo razglasila izredne razmere za regijo Kursk. Po podatkih ruskih zdravstvenih oblasti so od začetka vdora ubili najmanj pet ljudi, 31 pa jih ranili. Zaradi spopadov so na obeh straneh meje evakuirali na tisoče ljudi.

Po podatkih Inštituta za preučevanje vojne (ISW) so ukrajinske enote v okviru operacije napredovale do deset kilometrov globoko na ozemlje Rusije.

"Trenutni potrjeni obseg in lokacija ukrajinskega napredovanja v kurski regiji kažeta, da so ukrajinske sile prebile vsaj dve ruski obrambni črti in utrdbo," je danes objavil inštitut s sedežem v ZDA. Napredovanje je osredotočeno na logistično središče Sudža, mesto s približno pet tisoč prebivalci, ki je osem kilometrov od ukrajinske meje, je navedel.

Tudi ruski vojaški blogerji, ki so povezani z vojsko, so poročali, da je Kijev dosegel pomemben napredek. Eden od njih je na Telegramu zapisal, da so razmere zapletene in da se še slabšajo. Dodal je, da je Sudža polna ukrajinskih vojakov in da je mesto popolnoma izgubljeno, poroča AFP.

Ne spreglejte