Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2008,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 8. 2008, 11.39

8 let

Riceova v Ramali predstavila "nove ideje" za mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in palestinski predsednik Mahmud Abas sta danes na srečanju v Ramali preučila "nove ideje" za napredek v pogajanjih o izraelsko-palestinskem sporu.

"Razpravljala sta o novih idejah, ki jih je ameriška administracija tokrat prvič predstavila," je povedal tiskovni predstavnik palestinskega predsednika. "Prihodnji tedni bodo za mirovni proces odločilnega pomena," je povedal Abasov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudejna. "Smo na razpotju, zato se bodo nadaljevala prizadevanja in srečanja, ki bodo gradila na idejah, ki so jih danes prvič predstavili," je dodal, drugih podrobnosti pa ni navedel. Sprti strani in ZDA se dogovarjajo o skupnem dokumentu Neimenovani palestinski predstavnik je medtem povedal, da se Izrael, palestinske oblasti in ZDA dogovarjajo o "skupnem dokumentu", ki naj bi ga na srečanju z Abasom 21. septembra v New Yorku javnosti predstavil ameriški predsednik George Bush. Riceova optimistična glede možnosti sklenitve mirovnega sporazuma Riceova je na skupni novinarski konferenci s palestinskim predsednikom izrazila optimizem glede možnosti sklenitve mirovnega sporazuma do konca letošnjega leta, kot so se dogovorili novembra lani v ameriškem Annapolisu. "Ostaja nam še nekaj mesecev, da delamo na cilju iz Annapolisa, in ravno to bomo storili," je dejala.

Abas upa, da bodo Amerika nadaljevala delo

Abas je bil bolj previden in je ocenil, da je za to malo možnosti, zato je izrazil upanje, da bo prihodnja ameriška administracija nadaljevala delo v tej smeri. "Ne smemo izgubiti še sedmih let za iskanje rešitev. Upamo, da bo nova administracija nadaljevala to, kar smo začeli in kar smo dosegli," je dejal.

Glavni palestinski pogajalec Ahmed Kurej je po današnjem srečanju z Riceovo potrdil, da se bo Abas septembra sešel s predsednikom ZDA, točnega datuma pa ni navedel. Hkrati je povedal, da je za prihodnji teden predvideno srečanje Abasa z izraelskim premierom Ehudom Olmertom.

Riceova okrcala Izrael Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je s svojo izraelsko kolegico Cipi Livni spregovorila o gradnji naselbin na Zahodnem bregu, ki po njenem mnenju ne prispevajo k mirovnemu procesu v regiji. Sogovornici sta se sicer strinjali, da pogajanja kljub temu napredujejo.

"Kot sem že povedala svojim izraelskim sogovornikom, mislim, da gradnja izraelskih naselij ne prispeva k mirovnemu procesu," je med skupno novinarsko konferenco z Livnijevo poudarila Riceova. Ob tem je povedala, da je trenutno potrebno sprejeti ukrepe za krepitev zaupanja med Izraelom in Palestinci ter se izogibati vsemu, kar slabi zaupanje.

Livnijeva meni, da naselbine ne vplivajo na mirovni proces Nasprotno je Livnijeva menila, da naselbine ne vplivajo na mirovni proces. Poudarila je, da je naloga voditeljev poskusiti najti način, kako bi v prihodnosti živeli v miru, ob čemer ne bi smeli dovoliti, da se vsak "najmanjši hrup sliši v pogajalskih prostorih". Poleg tega je zatrdila, da politika izraelske vlade ni razširiti naselbin in prav tako ne zaseči palestinskega ozemlja.

Gradnja naselbin se je v primerjavi z letom 2007 podvojila V skladu s podatki, ki jih navaja poročilo izraelskega gibanja proti naseljevanju Mir zdaj, se je sicer gradnja izraelskih naselbin na Zahodnem bregu od začetka leta praktično podvojila v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007. Mednarodna skupnost vse projekte gradnje na zasedenih območjih s strani Izraela smatra za nezakonite, Palestinci pa še večkrat povedali, da širjenje naselbin predstavlja največjo oviro miru.

Kljub sporni izraelski gradnji sta tako Riceova kot Livinijeva izrazili optimizem glede napredovanja izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, ki so ponovno stekli pretekli november v ameriškem Annapolisu. Tam sta se strani tudi dogovorili za sklenitev mirovnega sporazuma do konca letošnjega leta.

Riceova se je v okviru svojega obiska že v ponedeljek zvečer na večerji sestala z izraelskim obrambnim ministrom Ehudom Barakom. V izjavi po srečanju je Barak ponovno poudaril, da Izrael ne bo nikoli sprejel razvijanja jedrskega orožja v Iranu. Obenem je Riceovi povedal, da morajo ZDA še naprej uvajati učinkovite gospodarske sankcije proti Teheranu ter mu tako preprečiti razvoj jedrskega orožja.

Prvi obisk v Izraelu po odstopu Olmerta Tokratni obisk Riceove na Bližnjem vzhodu je njen prvi, odkar je izraelski premier Ehud Olmert, ki ga bremenijo obtožbe korupcije, konec julija sporočil, da bo odstopil, potem ko bo njegova stranka Kadima septembra izbrala novega predsednika. Med kandidati za njegovo mesto je Livnijeva, ki vodi tudi izraelsko pogajalsko ekipo s Palestinci.

Ameriška državna sekretarka ima danes na programu še skupno srečanje z Livnijevo in glavnim palestinskim pogajalcem Ahmedom Kurejem, popoldne pa se bo v Ramali na Zahodnem bregu sešla še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Ne spreglejte