Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA Barack Obama talibani

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 8.11

8 let

Republikanci kritizirajo Obamo, ker je v zameno za vojaka izpustil pet talibanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Kaj to sporoča teroristom? Sporoča jim, da lahko ujamejo enega vojaka, za katerega bodo potem dobili nazaj pet teroristov," je dejal senator Ted Cruzi iz Teksasa.

Republikanski kongresniki so v nedeljo na ameriških televizijah izrekli številne kritike na račun predsednika ZDA Baracka Obame, ker je v zameno za vojaka Bowa Berghdala iz Guantanama izpustil pet nekdanjih visokih predstavnikov afganistanskih talibanov. Republikanci sicer pozdravljajo vrnitev 28-letnega vojaka po petih letih ujetništva, vendar ostro kritizirajo Obamo, ker ni obvestil kongresa o nameravani izpustitvi petih talibanov in ker se je pogajal s teroristi, ki so vojaka ugrabili v Afganistanu junija 2009.

Susan Rice pravi, da je bil ukrep nujno potreben, sicer bi vojaka izgubili "Kaj to sporoča teroristom? Sporoča jim, da lahko ujamejo enega vojaka, za katerega bodo potem dobili nazaj pet teroristov," je dejal senator Ted Cruzi iz Teksasa. Obamo so v nedeljskih programih ameriških televizij kritizirali tudi drugi republikanci, med njimi senator John McCain iz Arizone in tudi drugi, ki so predsednika obtožili kršitve zakonodaje, vendar izraza "impeachment" (postopek za odstavitev predsednika) za zdaj še niso omenjali.

Svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je zagovarjala odločitev administracije, da ukrepa mimo kongresa, s trditvijo, da je bilo to nujno potrebno, sicer bi vojaka izgubili. Njegovo zdravstveno stanje naj bi se namreč zelo poslabšalo. Obama je sicer lani podpisal zakon, ki določa, da mora v primeru selitve zapornikov iz Guantanama o tem 30 dni prej obvestiti kongres. Je pa k podpisu zakona dodal podpisano izjavo, ki navaja, da zahteva neustavno posega v njegova pooblastila vrhovnega poveljnika oboroženih sil in da jo lahko obide.

Berghdal nepooblaščeno zapustil svojo enoto V Afganistanu je medtem obrambni minister Chuck Hagel obiskal vojake v bazi Bagram. Hagel je branil odločitev o zamenjavi Berghdala za pet talibanov, vendar pa od zbranih vojakov ni bil deležen aplavza oziroma izrazov navdušenja, ko je dejal, da je vrnitev vojaka razlog za veselje. Razlog morebiti leži v tem, da je Berghdal nepooblaščeno zapustil svojo enoto, tik preden so ga ujeli pripadniki s talibani povezane mreže Hakani.

Ne spreglejte