Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2008,
14.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 14.16

8 let, 3 mesece

Rekordna priljubljenost Angele Merkel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki so jo danes objavili v Nemčiji, je kanclerka Angela Merkel, med Nemci dosegla rekordno priljubljenost.

Po podatkih samostojne skupine za javnomnenjske raziskave Forsa, kar 62 odstotkov prebivalcev Nemčije želi, da bi bila kanclerka in predsednica konservativne CDU Angela Merkel na volitvah v prihodnjem letu izvoljena za drugi štiriletni mandat. Tako visoke podpore javnosti Merklova doslej še ni imela. Celo večina članov levosredinske stranke SPD (54 odstotkov), ki poleg CDU sestavlja "veliko koalicijo", in članov opozicijske stranke Zelenih (56 odstotkov), upa, da bo Merklova ponovno izvoljena.

Z delom 54-letne Merklove, ki je bila v reviji Forbes razglašena za najvplivnejšo žensko na svetu, je zadovoljnih 69 odstotkov anketirancev. Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je mnenja, da se je Merklova izboljšala, odkar se je leta 2005 v zgodovino zapisala kot najmlajša nemška kanclerka ter hkrati prva ženska in prva oseba iz vzhodnega, nekdanjega komunističnega dela Nemčije, ki je bila izvoljena za predsednico vlade.

Bolj kritični iz vzhodne Nemčije Vseeno pa so bili anketiranci iz vzhodne Nemčije do Merklove bolj kritični. Samo 39 odstotkov jih je mnenja, da se je njeno delo od začetka predsedovanja izboljšalo, 19 odstotkov pa jih meni, da se je spremenilo na slabše.

Z javno podobo Merklove in načinom, kako zastopa Nemčijo doma in v tujini, je zadovoljnih kar 85 odstotkov anketirancev. Kar 82 odstotkov jih meni, da je izredno sposobna, 76 odstotkov jih je mnenja, da je kot predsednica vlade zelo odgovorna in 69 odstotkov jih misli, da je vredna zaupanja. V nasprotju s tem le 34 odstotkov anketirancev meni, da težav Nemčije ne more rešiti.

Manjka ji odločnost v sporih v koaliciji Medtem ko jo ima 64 odstotkov vprašanih za dobro voditeljico, pa jih 69 odstotkov meni, da bi morala biti pri sporih v vladajoči koaliciji odločnejša.

Merklova je volivce pridobila z bojem proti kršenju človekovih pravic v državah, kot sta Kitajska in Rusija, ter kampanjo za zaščito podnebja v Evropski uniji in skupini G8. Dodatno podporo sta ji prinesla tudi gospodarski razvoj in najnižja stopnja brezposelnosti v Nemčiji v zadnjih 15 letih.

Ne spreglejte