Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2008,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2008, 14.18

8 let

Putin obtožil ZDA orkestriranja konflikta v Gruziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski premier Vladimir Putin je ZDA obtožil orkestriranja konflikta v Gruziji. Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je prvič omenil možnost sankcij EU proti Rusiji.

Putin je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN dejal, da so ZDA orkestrirale konflikt v Gruziji v korist enemu od ameriških predsedniških kandidatov, republikanskemu Johnu McCainu ali demokratskemu Baracku Obami. Zatrdil je, da so ZDA opogumile Gruzijo, da je v začetku avgusta napadla Južno Osetijo. "Ameriški državljani so bili dejansko na območju konflikta. Delovali so v skladu z ukazi in edini, ki jim jih je lahko dal, je njihov vodja," je dejal. Izrazil je tudi razočaranje, ker ameriška administracija ni storila več za ustavitev konflikta v zgodnji fazi. ZDA razmišljajo o opustitvi dogovora o jedrskem sodelovanju Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je Putinove trditve označila za neracionalne in neresnične. "Reči, da so ZDA to orkestrirale v prid političnemu kandidatu, ni racionalno," je poudarila. Putin, ki je za to svojo trditev dejal, da jo je dobil od predstavnikov obrambnega ministrstva, je menil, da so želele ZDA s konfliktom v Gruziji odvrniti pozornost ameriških volivcev od konfliktov v Iraku in Afganistanu ter slabega gospodarskega stanja v ZDA. Perinova je ob tem povedala, da zaradi ravnanja Moskve v Gruziji ZDA razmišljajo o opustitvi dogovora z Rusijo o jedrskem sodelovanju iz 6. maja.

EU razmišlja o sankcijah proti Rusiji Predsedujoči zunanjim ministrom unije, francoski zunanji minister Bernard Kouchner pa je pred ponedeljkovim izrednim vrhom EU o Gruziji dejal, da EU razmišlja, da bi proti Rusiji zaradi njenega ravnanja v rusko-gruzijski krizi uvedla sankcije ali kako drugače ukrepala. "Skušamo oblikovati močno besedilo, ki bi izpostavilo našo odločenost, da ne sprejmemo tega, kar se dogaja v Gruziji," je dejal.

Za sankcije se najbolj zavzema Poljska Na francoskem zunanjem ministrstvu so kasneje pojasnili, da je Kouchner imel v mislih skupino držav EU, ki bi lahko na vrhu predlagale to možnost. Po poročanju poljskega časnika Dziennik se za sankcije najbolj zavzema poljski predsednik Lech Kaczynski, podpirajo pa ga baltske države. Kaczynski naj bi se z namenom oblikovanja skupnega stališča pred vrhom EU še v četrtek srečal s kolegi iz Litve, Latvije in Estonije.

Lavrov: Zahod je razočaran, ker domači ljubljenček ni izpolnil pričakovanj Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je grožnjo s sankcijami zavrnil kot čustven odziv Zahoda na negativen razvoj dogodkov v Gruziji. "Gre za to, da so globoko razočarani, ker domači ljubljenček nekaterih zahodnih prestolnic ni izpolnil njihovih pričakovanj," je dejal.

Članice Šanghajske organizacije za sodelovanje podpirajo Rusijo Moskva pa je dobila podporo članic Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), ki se je sestala na vrhu v Dušanbeju. Države članice SCO, regionalne varnostne povezave, v kateri dominirata Rusija in Kitajska, so še štiri nekdanje sovjetske republike Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan in Uzbekistan. V skupni izjavi so izrazile podporo Rusiji za njeno "aktivno vlogo in prizadevanja pri vzpostavljanju stabilnosti na Kavkazu". Izrazile so tudi globoko zaskrbljenost ob zadnjih trenjih in pozvali vse vpletene strani k rešitvam po mirni poti in z dialogom.

Medvedjev: Dobro vemo, kdo je pomagal gruzijskim oblastem Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki se je udeležil vrha, je izrazil upanje, da bo ta izraz podpore "resen signal tistim, ki skušajo črno spremeniti v belo in opravičiti agresijo". "Dobro vemo, kdo je pomagal gruzijskim oblastem in jih spodbujal pri doseganju njihovih lastnih ciljev. To je nedopustno in se mora končati," je dodal.

Gruzija VS ZN pozvala k ukrepom zoper Rusijo Gruzijska zunanja ministrica Eka Tkešelašvili pa je na izrednem zasedanju stalnega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pozvala Varnostni svet ZN, naj ukrepa zoper Rusijo, ki je po njenem mnenju z vojaškim posredovanjem v Gruziji ogrozila mednarodno varnost.

Nato: Krepitev flote v Črnem morju načrtovana že leto dni Zveza Nato je medtem v izjavi za javnost zapisala, da je bila namestitev Natovih bojnih ladij v Črnem morju načrtovana že pred več kot letom dni in nima nič opraviti z zadnjim razvojem dogodkov v Gruziji. Nato je izjavo za javnost objavil, potem ko je Rusija izrazila zaskrbljenost nad krepitvijo Natove flote v Črnem morju.

Rusija preizkusila raketo, ki lahko obide protiraketni ščit Rusija je sicer danes preizkusila medcelinsko balistično raketo, ki je bila zasnovana tako, da se lahko izogne protiraketnemu ščitu. Po besedah predstavnika ruskih strateških jedrskih sil je bil preizkus rakete Topol RS-12M podlaga za razvoj opreme za boj proti balističnim raketam, izstreljenih z zemlje.

Ne spreglejte