Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
10.43

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina referendum Doneck Rusija Vladimir Putin

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 10.43

5 let, 7 mesecev

"Putin je izgubil vse igre. Lahko samo zaneti tretjo svetovno vojno."

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Referendumi so velika farsa. Če Putin ne dobi celotne Ukrajine, je vse zaman, je prepričan Andrija Hevka, tajnik Društva Ukrajincev v Sloveniji.

Na nedeljskem referendumu v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je za neodvisnost po navedbah separatistov glasovalo 89,07 odstotka volivcev, proti pa 10,19 odstotka. Udeležba naj bi bila 75-odstotna. Izidi referenduma v Lugansku še niso znani.

Rezultatov ni mogoče neodvisno potrditi, saj ni bilo nepristranskih opazovalcev, tudi tuji novinarji niso smeli opazovati štetja glasov. Ukrajina, EU in ZDA so že napovedale, da rezultatov referenduma ne bodo priznale.

Doneck in Lugansk nista Krim Kot meni Hevka, so ti referendumi nepošteni in velika farsa. Izidi referendumov so ponarejeni, tako kot na Krimu. Edini razlog za referendume je vznemirjanje ljudi, je prepričan tajnik društva, ki združuje v Sloveniji živeče Ukrajince.

Se bosta Doneck in Lugansk priključila Rusiji tako kot Krim? Hevka poudarja, da tako kot na Krimu ne more biti. Ta črnomorski polotok je posebna zgodba. Poleg tega ima ruski predsednik Vladimir Putin s Krimom same težave. Če Putin ne dobi celotne Ukrajine, je vse zaman, meni tajnik ukrajinskega društva.

Federalizacija Ukrajine je malo verjetna Do odcepitve Donecka in Luganska ne more priti tudi zaradi tega, ker temu nasprotuje Zahod. Odcepitev je tudi v nasprotju z mednarodnim pravom in ukrajinsko ustavo, poudarja Hevka in dodaja: "Putinove bitke so tako rekoč izgubljene. Lahko samo zaneti tretjo svetovno vojno. V bistvu jo je že zanetil."

Tudi federalizacija Ukrajine se mu ne zdi realna oziroma je malo verjetna. Glede Putinovega odsvetovanja referendumov in zagotovil o umiku ruske vojske, ki je nakopičena v bližini ukrajinskih meja, pa je Hevka dejal, da je to le kozmetika in taktiziranje in da Putinovi cilji še vedno ostajajo isti.

Ne spreglejte