Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 8.09

8 let

Prvi predsednik EU Van Rompuy na obisku v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premier Borut Pahor je po pogovoru s predsednikom EU Hermanom Van Rompuyem poudaril, da je dan, ko v veljavo stopa Lizbonska pogodba, pomemben dan v zgodovini Evrope.

Van Rompuy, za katerega je danes prvi delovni dan, čeprav bo položaj uradno nastopil 1. januarja, pa je dejal, da ga bodo pri delu vodila načela "dialog, enotnost in akcija". Pahor: Evropa dobiva svoj obraz "To ni običajen dan, je zgodovinski dan," je na novinarski konferenci ob obisku prvega stalnega predsednika Evropskega sveta poudaril Pahor. "Vsi, ki imamo evropske sanje, ta dan pozdravljamo kot prelomen v tem smislu, da Evropa dobiva institucijo, ki jo predstavlja tako navznoter kot navzven. Čeprav so njene kapacitete in pristojnosti omejene v Lizbonski pogodbi, pa je vendarle jasno, da Evropa dobiva svoj obraz," je dodal premier.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Van Rompuy "absolutno kos" nalogi in da bo znal "počasi počasi" izgraditi novo evropsko institucijo. Zdi se mu tudi pomembno, da je na vrhu Evropskega sveta nekdo, ki ima občutek za socialni dialog in socialna vprašanja.

Van Rompuyeva načela so "dialog, enotnost in akcija" Van Rompuy je dejal, da ga bodo pri njegovem delu vodila načela "dialog, enotnost in akcija". Dejal je še, da je zanj pomembno, da se s kolegi iz Sveta EU tudi na neformalen način pogovori o najpomembnejših stvareh, ki bodo na dnevnem redu v prihodnjih mesecih. "Vsem bomo prisluhnili, da bi naše delo koristilo vsem," je zagotovil.

Pahor je pojasnil, da sta se na pogovorih skušala dogovoriti o vseh stvareh, ki so pomembne tako za njegovo kot tudi za delo predsednika Evropskega sveta. Razložil mu je, kje je Slovenija pripravljena pomagati in kje pričakuje določene stvari od EU.

Van Rompuy se je tudi zavezal k sodelovanju s predsednikom Evropske komisije in Evropskim parlamentom ter vladami držav članic. "Ključni besedi, ki ju bom upošteval, sta kontinuiteta in koherenca," je dejal.

"Evropski svet bo dal Evropi dodano vrednost" Kot glavne izzive, s katerimi se bo moral soočiti, pa je Van Rompuy omenil gospodarsko krizo in njen vpliv na delovna mesta, "podnebno krizo", ki zahteva uspeh na podnebni konferenci v Koebenhavnu, energetske izzive in pričakovanja državljanov po socialni pravičnosti. Napovedal je še, da bo položaj 1. januarja prevzel "z navdušenjem in odločnostjo", da bi zagotovil, da bo Evropski svet Evropi dal dodano vrednost.

Van Rompuy o arbitražnem sporazumu Van Rompuy je omenil tudi arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je označil za "zelo dober primer, kako reševati zadeve na evropski način". "To je dokaz političnega poguma in vodstva dveh premierov," je poudaril. Kot je pojasnil, sporazum Hrvaški omogoča nadaljevanje pristopnih pogajanj, je pa tudi pomemben signal državam Zahodnega Balkana. Obenem je še dejal, da z veseljem pričakuje ratifikacijo sporazuma v obeh državah.

Pahor najprej podprl Tonyja Blaira

Pahor je še pojasnil, da je kot kandidata za predsednika Evropskega sveta najprej podprl nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira, ker se mu je zdelo pomembno, da ima Evropa na vrhu močno osebnost, ki bo dala moč položaju, ki ga zaseda. Ko se je izkazalo, da ima tedanji predsednik belgijske vlade Van Rompuy največjo podporo evropskih voditeljev, ga je podprl tudi sam.

"Ne zato, ker so podporo izrekli vsi drugi, temveč zato, ker se mi je zdelo zelo pomembno za njegovo avtoriteto, da ga podpremo enotno in da se skupaj lotimo težke naloge, ki ji bo novi predsednik absolutno kos. In to je, da bo z občutljivostjo voditelja manjše, a zapletene evropske države znal počasi počasi izgraditi institucijo predsednika Evropskega sveta," je pojasnil Pahor.

Po prvotnih načrtih naj bi Van Rompuy prišel v Slovenijo na dvostranski obisk v vlogi predsednika belgijske vlade, vendar pa ga je na premierskem stolčku minulo sredo nasledil Yves Leterme, potem ko je bil sam 19. novembra izvoljen za prvega stalnega predsednika Evropskega sveta.

Evropski svet postaja sedma institucija EU Položaj stalnega predsednika Evropskega sveta, v okviru katerega se sestajajo voditelji držav in vlad članic EU, uvaja Lizbonska pogodba, ki v veljavo stopa prav danes in s katero Evropski svet postaja ena od sedmih institucij EU.

Pogovori Van Rompuya s predsednikom republike

Novoimenovanega predsednika Evropskega sveta je zatem sprejel še predsednik republike Danilo Türk, ki mu je čestital ob imenovanju. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta sogovornika izmenjala mnenja o nekaterih temeljnih vprašanjih prihodnosti EU, ki bodo zahtevala čimbolj usklajeno delovanje vseh evropskih institucij in čim bolj vključujoč politični proces ob upoštevanju potreb vseh držav članic. Pogovarjala sta se tudi o načinih posvetovanj o političnih vprašanjih v prihodnje, vključno s posvetovanji o vprašanjih, kot sta prihodnja evropska varnostna arhitektura in razmere na Zahodnem Balkanu.

Pred tem na obisku v Koebenhavnu To je Van Rompuyev drugi obisk v tujini po izvolitvi na vodilni položaj v EU. Pred tem je bil v ponedeljek na obisku v Koebenhavnu v sklopu priprav na decembrsko mednarodno podnebno konferenco, kjer se je sešel s predsednikom danske vlade Larsom Loekkejem Rasmussnom. Po obisku v Ljubljani se bo v Milanu srečal še s predsednikom italijanske vlade Silviom Berlusconijem, drevi pa se bo udeležil slovesnosti ob uveljavitvi Lizbonske pogodbe v portugalski prestolnici.

Ne spreglejte