SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi mož Al Kaide obljubil zvestobo novemu voditelju talibanov

1

termometer

 | Foto:
Prvi mož teroristične mreže Al Kaida Ajman Al Zavahiri je v posnetku obljubil zvestobo novemu voditelju afganistanskih talibanov Muli Ahtarju Mansurju.

Mulo Ahtarja Mansurja so za novega šefa talibanov imenovali 31. julija, po smrti dolgoletnega voditelja Mule Omarja.

"Kot emir Al Kaide vam obljubljam zvestobo, s čimer v njihovi zvestobi Muli Omarju sledim poti Osame bin Ladna in njegovih mučeniških bratov," je v posnetku, ki je bil danes objavljen na džihadističnih spletnih straneh, dejal Ajman Al Zavahiri. Ta naj bi se skrival na območju afganistansko-pakistanske meje, današnja izjava pa je njegovo prvo objavljeno sporočilo po lanskem septembru.

Kot je dodal, je "Islamski emirat", ki so ga v Afganistanu vzpostavili talibani, "prvi legitimni emirat po padcu otomanskega imperija, na svetu pa razen njega ni drugega legitimnega emirata".

Zavahiri je izjavo podal v času, ko naj bi vrstah talibanov potekal oster boj glede Mansurjevega položaja. Nekateri izmed pomembnih članov vodstva, vključno s sinom in bratom pokojnega Mule Omarja, namreč Mansurju nočejo obljubiti zvestobe. Poleg tega se v zadnjem obdobju krepi rivalstvo za prevlado v globalnem džihadističnem gibanju med Al Kaido in Islamsko državo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin