Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
6.54

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Islamska država Policija Euro 2016 Francija

Torek, 14. 6. 2016, 6.54

7 let, 10 mesecev

Pred triletnikom ubil njegove starše in vse predvajal v živo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Francija, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V bližini Pariza je moški, ki je prisegel zvestobo Islamski državi (IS) do smrti zabodel policijskega poveljnika, preden so napadalca ubili, ko je policija vdrla v policistovo hišo.

Napadalec, ki je po besedah priče vpil Alah je velik, je pred njegovo hišo napadel in večkrat zabodel 42-letnega policista, ki ni bil v uniformi. Moški je nato vstopil v hišo in za talca vzel policistovo ženo in otroka. Med pogajanji s policijo je po poročanju francoskih medijev prisegel zvestobo IS.

Napad v živo predvajal na Facebooku

Potem ko je policija okoli polnoči po neuspešnih pogajanjih vdrla v hišo v Magnanvillu okoli 55 kilometrov severozahodno od Pariza, so ženo policista našli mrtvo, triletnega dečka pa so rešili. Francoska vlada je dejanje razglasila za terorizem. Pozneje so sporočili, da je napadalec svoje dejanje – policista in njegovo 36-letno ženo je ubil pred njunim triletnim sinom – posnel z videokamero in v živo predvajal na Facebooku.

"Euro 2016 bomo spremenili v pokopališče"

V videu je tudi zaprisegel zvestobo Islamski državi ter muslimane pozval k "napadom na policiste, novinarje, javne osebnosti, zaporniške paznike ter raperje", pri tem pa poimensko navedel ducat znanih osebnosti. "Euro 2016 bomo spremenili v pokopališče," je še zagrozil četrti dan po začetku evropskega nogometnega prvenstva v Parizu. Svojih 160 sledilcev, še posebej svoje kontakte v IS, pa je pozval, naj objavijo sporočilo, v katerem bodo prevzeli odgovornost za napad, navaja AFP.

Pri napadalcu našli tri nože in seznam tarč

Napadalec je bil leta 2013 obsojen zaradi povezav z džihadistično skupino, poročajo francoski mediji, ki so ga identificirali kot 25-letnega Larossija Abballa. Francoski tožilec Francois Molins je na današnji novinarski konfereneci pojasnil, da se je Abballa IS priključil pred tremi tedni. Pri njem so sicer našli tri nože - eden je bil krvav -, pa tudi seznam tarč, na katerem so bile pomembnejše javne osebnosti, policisti in raperji.

Amaq, novinarska agencija IS, je sporočila, da je napad izvedel borec IS. Če bo to tudi uradno potrjeno, bo napad, ki se je zgodil, medtem ko v Franciji poteka evropsko nogometno prvenstvo, prvi, odkar so uvedli izredne razmere po lanskih novembrskih terorističnih napadih, v katerih je v Parizu umrlo 130 ljudi.

Francoski policisti so danes ponoči v predmestju Pariza prijeli tri osebe iz kroga napadalca. Gre za moške, stare 27, 29 in 44 let. Francoske oblasti so sicer v zadnjem času aretirale več kot sto ljudi zaradi suma, da predstavljajo grožnjo Franciji, je potrdil notranji minister Bernard Cazeneuve.

Ne spreglejte