Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 3. 2018,
19.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

7

Natisni članek

Avstrijska Koroška volitve Peter Kaiser

Nedelja, 4. 3. 2018, 19.49

6 let, 1 mesec

Presenetljiva zmaga socialdemokratov na avstrijskem Koroškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

7

Peter Kaiser | Foto STA

Foto: STA

Na nedeljskih deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so slavili socialdemokrati s 47,7 odstotka glasov podpore. Za mandat v celovškem deželnem zboru se je potegovalo tudi nekaj koroških Slovencev na listah različnih strank. Uspelo je Ani Blatnik, ki je kandidirala na listi socialdemokratov.

Kot je za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejala Blatnikova, je ob rezultatu ostala brez besed. "Volivci so izvolili pot spoštovanja, pozitivnega sožitja in vzdušja, predvsem pa pot skupnega delovanja. To je za Koroško, Avstrijo ter vso Evropo in svet nekaj zelo pomembnega," je dejala.

Glavar Peter Kaiser deloval v prid slovenski manjšini

Visoko rast podpore socialdemokratom med drugim pripisuje dosedanjemu delu glavarja Petra Kaiserja (SPÖ), ki je deloval tudi v prid slovenski manjšini. "Poleg tega je slovenščina prvič doslej zapisana v ustavi. To so premiki, ki se morajo nadaljevati," je prepričana Blatnikova.

Glavar Peter Kaiser deloval v prid slovenski manjšini. | Foto: Anže Malovrh / STA Glavar Peter Kaiser deloval v prid slovenski manjšini. Foto: Anže Malovrh / STA

Koroški Slovenci presenečeni nad izidom deželnozborskih volitev

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je rezultat označil za razveseljiv. | Foto: Tamino Petelinšek/STA Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je rezultat označil za razveseljiv. Foto: Tamino Petelinšek/STA Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je dejal, da je rast podpore SPÖ pričakoval, vendar ne tolikšne. Izvolitev Blatnikove, ki je tudi članica ZSO, je označil za pozitivno znamenje. Tudi sicer je z rezultatom zelo zadovoljen, saj po njegovih ocenah kaže na to, da avstrijska Koroška postaja "normalna dežela, ki jo vodi umirjen politik s kulturnim dialogom".

Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je rezultat ocenil kot izreden uspeh za SPÖ. Menil je, da jim ga je uspelo doseči tudi na račun nizke podpore manjšim strankam. To po njegovih besedah lahko pomeni, da se vračamo v politični sistem 80. let minulega stoletja.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je rezultat označil za razveseljiv. "Je pa izpad Zelenih za slovensko narodno skupnost negativen, saj bi koalicija socialdemokratov in Zelenih zagotavljala kontinuiteto pri manjšinskem vprašanju," je ocenil. Pričakuje sicer, da se bo sodelovanje kljub temu še naprej krepilo.

Prve volitve po odpravi t. i. proporca

Tokratne deželnozborske volitve na južnem Koroškem so bile prve volitve po odpravi t. i. proporca. Letos bodo po volitvah sledila koalicijska pogajanja, ki jih bodo narekovali rezultati volitev. Za 36 mest v deželnem zboru se je sicer potegovalo deset strank.

Za socialdemokrati so se na drugo mesto s 23,38 odstotka podpore uvrstili svobodnjaki. Tretja je ljudska stranka s 15,35 odstotka.

V primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2013 so vse prve tri stranke povečale podporo med volivci; socialdemokrati (SPÖ) pod vodstvom glavarja Petra Kaiserja za deset odstotnih točk, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Stranka Team Koroška je dobila 5,80 odstotka glasov podpore. Petodstotnega volilnega praga ni uspelo prestopiti Zelenim, ki so dobili 2,97 odstotka podpore in jih poslej ne bo več v celovškem deželnem zboru. Stranka Neos, ki je prvič nastopila na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem, je prejela 2,11 odstotka podpore.

Po preštetju glasov po pošti bodo imeli socialdemokrati (SPÖ) v celovškem deželnem zboru 18 poslancev. Poslanca več je SPÖ pridobil na račun ljudske stranke (ÖVP), ki bo imela v deželnem zboru šest poslancev. Svobodnjaki so ostali pri devetih, stranka Team Koroška pa jih bo imela tri.

Kaiser tako visoke podpore ni pričakoval. | Foto: STA , Kaiser tako visoke podpore ni pričakoval. Foto: STA ,

Kaiser tako visoke podpore ni pričakoval

Kaiser je v prvem odzivu na rezultate volitev napovedal pogovore z vsemi strankami. "Zelo zelo sem vesel zaradi tega sijajnega rezultata," je dejal deželni glavar. Dodal je, da tako visoke podpore ni pričakoval, pogajanja pa bo imel z vsemi strankami, ki so se uvrstile v deželni zbor.

Glede na volilne projekcije naj bi SPÖ v novem celovškem deželnem zboru s 36 mandati imela 18 poslancev, svobodnjaki devet, ÖVP šest in Team Koroška tri.

Na čelu avstrijske Koroške bo še nadaljnjih pet let

Z zmago socialdemokratov na avstrijskem Koroškem se sedanjemu glavarju Kaiserju obeta, da bo na čelu avstrijske Koroške še nadaljnjih pet let. V času njegovega mandata so na avstrijskem Koroškem sprejeli novo ustavo, s katero so odpravili t. i. proporc, prvič pa je bila v ustavi omenjena tudi slovenska manjšina.

Koroški Slovenci ga ocenjujejo kot zelo pozitivno usmerjenega do manjšine. Kaiserjev zdaj že odrasel sin, ki je prav tako politično dejaven, se je med drugim šolal na Slovenski gimnaziji v Celovcu.

Vodenje socialdemokratov avstrijske Koroške je Peter Kaiser prevzel leta 2010, tri leta pozneje je postal deželni glavar avstrijske Koroške.

Ne spreglejte