Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2015,
9.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo Francija Germanwings

Sreda, 25. 3. 2015, 9.52

7 let, 12 mesecev

Preiskovalci že s podatki iz prve črne skrinjice, našli ohišje druge (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preiskovalcem strmoglavljenja nemškega letala, je iz najdene črne skrinjice uspelo pridobiti uporabne podatke, ki jih morajo še analizirati. Na kraju nesreče so medtem našli ohišje druge skrinjice.

Francoska agencija za preiskave nesreč v civilnem letalstvu BEA, ki vodi preiskavo strmoglavljenja letala, je razkrila, da so iz črne skrinjice, ki je snemala dogajanje v pilotski kabini, našli so jo v torek zvečer, pridobili uporabne podatke. Te morajo po besedah vodje BEA Remija Joutyja še analizirati. Pri njihovem pridobivanju so imeli precej težav, saj je bila skrinjica močno poškodovana.

Ne morejo ponuditi "niti najmanjše razlage ali interpretacije" Javnosti za zdaj ne morejo ponuditi "niti najmanjše razlage ali interpretacije" vzrokov za strmoglavljenje, je še dejal Jouty. Prav tako ni mogel povedati ničesar o mogočih razlogih, zakaj posadka letala pred trčenjem v goro ni poslala nobenega sporočila in ni odgovarjala na klice kontrolorjev zračnega prometa. Je pa Jouty zavrnil ugibanja o tem, da je morda na letalu pred strmoglavljenjem odjeknila eksplozija.

Na kraju tragedije so medtem danes našli tudi ohišje druge črne skrinjice, ki zapisuje tehnične podatke o poletu, njenega ključnega dela s podatki pa še ne. Preiskovalci so zatrdili, da je iskanje tega prioriteta, optimistično napovedujejo, da bodo dele našli v kratkem.

Vzrok nesreče ostaja neznanka Vzrok nesreče tako še vedno ostaja neznanka. Za zdaj so že izključili možnost terorističnega napada ali vremenskih vplivov, prav tako morebitno nesposobnost pilota, saj je ta imel več kot deset let pilotskih izkušenj oziroma okoli šest tisoč letalskih ur na airbusu. Pri Lufthansi, ki je večinska lastnica Germanwingsa, pa so zagotovili, da je bilo letalo v brezhibnem stanju.

Kakršnikoli sklepi o vzrokih nesreče pred analizo črnih skrinjic bi bili zgolj špekulacije, so sporočili iz družbe Germanwings.

Francoski lovec vzletel, da bi pomagal letalu družbe Germanwings Francoska ministrica za promet Segolene Royal je potrdila, da je v torek zjutraj vzletel lovec mirage 2000 francoske vojske, da bi pomagal airbusu A320 nemškega prevoznika Germanwings po tem, ko je kontrola zračnega prometa izgubila stik s posadko, a je bil prepozen.

To, o čemer so že pred tem poročali očividci strmoglavljenja – prebivalci vasi v južnih francoskih Alpah, je zdaj potrdila še francoska vlada, poročajo francoski in nemški mediji in navajajo besede ministrice Segolene Royal.

Vojaški pilot bi lahko imel pomembne informacije Ob tem poudarjajo, da bi vojaški pilot lahko imel pomembne informacije o tragičnem torkovem poletu 4U9525. Glede informacij preiskovalci sicer računajo predvsem na črno skrinjico, ki so jo našli v torek zvečer in je snemala dogajanje v pilotski kabini. Čeprav je poškodovana, naj bi jo bilo mogoče popraviti in pridobiti informacije. Drugo črno skrinjico še iščejo.

Po prvih podatkih pa naj bi razkrivala, da je za tragedijo kriva "strukturna napaka". Razlog za strmoglavljenje letala bi po nekaterih teorijah lahko bila razpoka na vetrobranskem steklu, zaradi česar naj bi v pilotski kabini nenadoma začelo zmanjkovati kisika, pilota pa naj bi padla v nezavest, poroča Daily Mail.

Največ ugibanj vzbuja vprašanje, zakaj posadka ni poslala nobenega sporočila Ob 10.30, ko je bilo letalo nad morjem, se je radijski stik s posadko letala prekinil. Osemnajst minut pozneje je letalo trčilo v steno pod vrhom Les Trois Eveches nedaleč od smučarskega letovišča La Foux d'Allos. Glavno vprašanje torej je, kaj se je dogajalo v teh 18 minutah, v katerih je letalo izgubilo več tisoč metrov višine, posadka pa – in to je za zdaj največja uganka – ni poslala nobenega sporočila oziroma klica na pomoč.

Alarm je tako sprožila francoska kontrola zračnega prometa na tleh, saj je opazila nevarno spuščanje letala, zato pa je tudi vzletel mirage 2000.

Domnevno tajno poročilo: Letalo brez dovoljenja zapustilo svojo potovalno višino Nemški tabloid Bild naj bi se medtem dokopal do za zdaj tajnega poročila o torkovi nesreči, ki ga je iz Francije danes že prejela nemška vlada. V njem naj bi med drugim pisalo, da je letalo ob 10.31 brez dovoljenja kontrole letenja zapustilo svojo potovalno višino in se začelo spuščati s hitrostjo 17,8 metra na sekundo.

Štiri minute pozneje naj bi francoska kontrola letenja poskušala znova vzpostaviti stik z letalom, a neuspešno. Ob 10.40 naj bi letalo že izginilo z radarja. Zadnja zabeležena višina letala naj bi bila 1.890 metrov.

Samo devet minut zatem je v smeri, kjer so radarji polet 4U9525 nazadnje zaznali, poletel lovec francoske vojske. Ob 11.10 so že opazili prve razbitine, naj bi pisalo v poročilu po trditvah Bilda.

Pilota naj bi bila večino časa nezavestna, a vendarle je nekdo poskušal ustaviti spuščanje Medtem se je oglasil tudi predstavnik finske agencije za varnost v civilnem letalstvu Pekka Henttu, ki pravi, da sta bila pilota airbusa v minutah, ko se je letalo spuščalo in nato trčilo v goro, večino časa nezavestna.

Kot poroča finska javna televizija YLE, naj bi Henttu prišel do informacij, ki so jih francoski preiskovalci že pridobili z najdene črne skrinjice. Ti naj bi nakazovali na zelo nenavaden položaj – da sta bila pilota večino časa nezavestna, a je nekdo vmes vendarle poskušal nekajkrat ustaviti spuščanje letala.

Obstajali naj bi dve možnosti: da sta se pilota nekajkrat ovedla in poskušala preprečiti nesrečo ali pa da se je vmes nekako vključil avtopilot in poskušal ustaviti padanje.

Iskalna akcija se nadaljuje Na kraju nesreče letala A320 nemškega nizkocenovnega prevoznika Germanwings v francoskih Alpah, v kateri je življenje izgubilo vseh 150 ljudi na krovu, se sicer nadaljuje reševalno-iskalna akcija. Mobiliziranih je bilo več kot 300 policistov in 380 gasilcev. Trideset policistov teren pregleduje s helikopterji, 65 jih je na terenu peš. Pet preiskovalcev je na kraju nesreče ostalo vso noč.

Pogled na prizorišče prava grozljivka Zaradi težko dostopnega terena bo trajalo vsaj en teden, da bodo preiskali ves kraj nesreče. Kot je razvidno iz helikopterskih posnetkov, je letalo strmoglavilo med gorskimi grapami in melišči, razbitine pa so razsute čez velik del gorskega območja.

Po opisih preiskovalcev je pogled na prizorišče grozljiv, saj razbitine letala, kosi opreme in prtljage ležijo vsepovsod. Najbolj grozljiv pa je pogled na trupla. "Največji deli trupel, ki smo jih do zdaj odkrili, niso bili večji od aktovke," je za francosko agencijo AFP povedal eden od preiskovalcev.

Identifikacija žrtev bo zato vzela precej časa.

Na krovu tudi otroci in operna pevca Na krovu nizkocenovnega letala je bilo 144 potnikov in šest članov posadke. Več kot 45 potnikov naj bi bilo Špancev, 67 naj bi bilo Nemcev, med njimi 16 najstnikov, ki so se vračali s šolske ekskurzije. Med potniki naj bi bili tudi dva ali trije dojenčki.

Med žrtvami so še Britanci, po dva Avstralca in Japonca ter tudi državljani Danske, Izraela, Turčije, Maroka, Nizozemske, Kazahstana, Mehike, Kolumbije in Argentine. Germanwings omenja še potnike iz ZDA in Iran. Ali je bil med njimi kakšen Slovenec, na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov.

Z letalom sta se v Düsseldorf po nastopu v Barceloni vračala tudi operna pevca tamkajšnje operne hiše Oleg Bryjak in Maria Radner, zadnja je potovala z možem in dojenčkom.

Včerajšnje strmoglavljenje je bila prva letalska nesreča na francoskih tleh po 15 letih in druga najhujša nesreča na francoskem ozemlju po letu 1974, ko je v strmoglavljenju letala družbe Turkish Airlines umrlo 346 ljudi. Več žrtev kot včerjašnja nesreča je terjala še tragedija letala slovenskega prevoznika Inex-Adria na Korziki leta 1981, v kateri je umrlo vseh 173 potnikov in sedem članov posadke.

Pretreseni piloti zavračajo letenje V družbi Germanwings pa imajo danes več težav z letanjem. Večje število pilotov nemške nizkocenovne letalske družbe je namreč preveč pretresenih, da bi opravljali svoje delo, zato so zavrnili letenje.

Vendar so iz družbe sporočili, da so do zdaj odpovedali le en načrtovan polet, saj imajo za takšne primere zaposlenih več pilotov, pri prevozu potnikov pa jim pomagajo tudi druge letalske družbe. S pomočjo drugih družb naj bi opravili okoli 40 poletov. Odpovedali so le polet z londonskega letališča Stansted v Köln. Skupno naj bi sicer Germanwings danes opravil okoli 200 poletov.

Ne spreglejte