Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
19. 7. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2013, 15.03

8 let

Predsednik Pahor v mondenem Monaku

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Redkokatera država je tako zelo povezana z luksuzom in bliščem kot mondeni Monako, dom številnih znanih osebnosti, hkrati pa priznano gospodarsko središče.

V mali kneževini na francoski rivieri so na dveh kvadratnih kilometrih površine zbrani ljudje 120 narodnosti – Monačanov je nekaj več kot 36 tisoč –, tam pa deluje okoli 4.500 podjetij. Druga najmanjša država na svetu se je zaradi svoje (geografske) majhnosti usmerila predvsem v bančništvo in finance, trgovino, nepremičnine, gradbeništvo in inženiring, v zadnjem času pa predvsem v turizem v širšem smislu.

Monaški zasebni sektor ustvari okoli deset milijard evrov prihodkov na leto. K gospodarskemu razvoju prispevata tudi relativna mirnost in varnost v državi ter nizka stopnja obdavčitve.

Gospodarski razcvet Monaka, ki je že 700 let samostojna kneževina, se je začel v času kneza Ranierja III., za blišč in privabljanje najslavnejših osebnosti pa je poskrbela njegova poroka s filmsko zvezdo Grace Kelly. Svetovno znani so monaški kazino – Monako je nekoč največje dohodke dobival od igralništva – in vsakoletne dirke formule ena.

Albert II., ki vodi kneževino od smrti svojega očeta leta 2005, se je v Sloveniji mudil maja 2006 z močno gospodarsko delegacijo, v kateri so bili tudi svetovalci za pomoč pri prodoru podjetij na francoski trg.

Slovenijo in Monako družijo predvsem prizadevanja na področju okoljevarstva, promocije miru, demokracije in človekovih pravic. Državi sta aktivni tudi na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči. Monako zagotavlja podporo misijonarju slovenskega rodu Pedru Opeki na Madagaskarju. Predsednika Slovenije Borut Pahor se bo med današnjim obiskom osebno zahvalil knezu Albertu II. za njegovo pisno podporo kandidaturi Opeke za Nobelovo nagrado za mir za leto 2013.

Med najbolj razvita področja v odnosih med državama spada varstvo narave. Na tem področju Slovenija in Monako uspešno sodelujeta tudi na multilateralni ravni, predvsem v okviru Alpske konvencije in Barcelonske konvencije o varstvu Sredozemskega morja ter v okviru Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega območja ob njem (ACCOBAMS).

Ne spreglejte