SiolNET. Novice Svet
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potres ločil Petrinjo in Sisek za več kot 80 centimetrov

0,50

termometer

potres, Petrinja |  | Foto: Hina/STA
Foto: Hina/STA

Uničujoči potres, ki je konec decembra stresel območje Siško-moslavške županije na Hrvaškem, je ločil Petrinjo in Sisek tudi za do 86 centimetrov, je ugotovila hrvaška geodetska uprava. Petrinja je namreč zdrsnila proti jugovzhodu za povprečno 45 centimetrov, medtem ko se je Sisek premaknil za povprečno deset centimetrov proti vzhodu.

Po analizi koordinat stalnih geodetskih točk na območju Siško-moslavške županije pred potresom in po njem so ugotovili, da se je najbolj premaknila Petrinja, ki jo je potres premaknil za povprečno 45 centimetrov proti jugovzhodu. Sisek pa se je premaknil za povprečno deset centimetrov proti vzhodu, je objavilo ravnateljstvo državne civilne zaščite na svoji spletni strani.

Kot so dodali, se je Glina, po velikosti tretje mesto v županiji, premaknila za povprečno deset centimetrov proti severozahodu. Obenem so se tla pod Glino znižala za deset centimetrov.

Tla se še vedno tresejo

Medtem se tla na območju Siško-moslavške županije še zmeraj tresejo. Zadnji zmerni potres z magnitudo 3,4 so zabeležili v nedeljo nekaj po polnoči. Žarišče potresa je bilo devet kilometrov zahodno od Petrinje.

Hrvaške oblasti so objavile, da je danes zadnji dan za prijavo škode po potresu, ki je poleg Siško-moslavške županije stresel tudi dele Karlovške in Zagrebške županije. Do danes so prijavili škodo na nekaj manj kot 36 tisoč stanovanjskih objektih. Do zdaj so strokovnjaki pregledali več kot 26 tisoč poškodovanih stanovanjskih objektov, neuporabnih je več kot 3.500. Še skoraj 6.000 je začasno neuporabnih, je danes objavilo ravnateljstvo civilne zaščite na svoji spletni strani, piše STA.

Preberite še:

Ptujski grad Novice Potres poškodoval tudi gradove in cerkve v Sloveniji Petrinja potres Novice Hrvaški za pomoč ob potresu iz Slovenije še štiri mobilne hiške Petrinja Novice Razmere na območju Petrinje po novem potresu otežuje še sneg Petrinja potres Novice So bile hiše slabo obnovljene in so se zato v potresu tako poškodovale? potres, Petrinja Novice Hrvaška razglasila stanje katastrofe, Petrinjo spet stresel močnejši sunek #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin