Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
7.08

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ladja Kitajska nesreča nesreča

Torek, 2. 6. 2015, 7.08

5 let, 1 mesec

Potonila turistična ladja na Kitajskem, številni še vedno ujeti v trupu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V osrednjem delu Kitajske je v nevihtnem vremenu na reki Jangce potonila ladja z več kot 450 ljudmi na krovu. Za zdaj so rešili 14 ljudi, več je še vedno ujetih v ladji.

Na nesrečo naj bi policijo s pomočjo ribičev obvestili ljudje, ki jim je uspelo priplavati do obale. Po do zdaj znanih podatkih naj bi rešili 15 ljudi, najmanj trije pa se zaradi lažjih poškodb zdravijo v lokalni bolnišnici. Nekatere so reševalci potegnili iz trupa ladje, ki so ga na silo odprli. Trup je namreč obrnjen z zgornjim delom navzdol, po navedbah reševalcev pa občasno lahko slišijo glasove in trkanje ljudi. Več sto je še pogrešanih.

Globina vode na prizorišču nesreče znaša okrog 15 metrov. Da bi pomagali pri reševanju, pa so v bližnjem Jezu treh sotesk, največjem hidroelektričnem jezu na svetu, zmanjšali pretok vode.

Ladja ujeta v ciklonu Ladja Dongfangzhixing oz. Eastern Star, ki v dolžino meri 76,5 metra in lahko prepelje več kot 500 ljudi, je v provinci Hubei potonila okrog pol desetih zvečer po lokalnem času na poti iz mesta Nanjing v mesto Chongqing. Kot najverjetnejši razlog za nesrečo se za zdaj omenja slabo vreme, a pred nesrečo iz ladje niso sporočili, da bi bilo kaj narobe.

Med rešenimi sta tudi kapitan in glavni strojnik ladje, ki ju je policija že pridržala. Dejala sta, da je bilo plovilo ujeto v ciklonu in da je ladja potonila v zgolj nekaj minutah, ko je večina ljudi spala.

V fotogaleriji so fotografije enega naših bralcev, ki je pred leti potoval z ladjo, ki se je danes potopila, pa tudi agencijske fotografije potopljene ladje in reševalne akcije.

Večinoma turisti stari med 50 in 80 let Na krovu je bilo v času nesreče 458 ljudi, od tega 406 kitajskih potnikov, pet članov osebja turistične agencije in 47 članov posadke. Mediji na območju poročajo, da je bila večina potnikov turistov, starih med 50 in 80 let.

Kitajski predsednik Xi Jinping je izdal ukaz za hitro reševalno operacijo, na območju je več sto vojakov. Premier Li Keqiang je medtem tja napotil ekipo vlade, da bo usmerjala iskalno in reševalno operacijo, na poti na območje je tudi sam.

Ne spreglejte