SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posmrtni ostanki kraljice Marije prepeljani v Beograd

2

termometer

 | Foto:
Iz Velike Britanije so v Beograd prepeljali posmrtne ostanke kraljice Marije Karađorđević, matere poslednjega jugoslovanskega kralja Petra II.

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice Marije so na beograjskem letališču pričakali srbski premier Ivica Dačić, člani družine Karađorđević ter predstavniki srbskega predsednika države. Do 26. maja bo krsta v cerkvi sv. Andreja Prvozvanega, konec maja pa jo bodo položili v družinsko grobnico na Oplencu.

Pogreba se bodo udeležili predstavniki tujih kraljevih družin Na pogrebni slovesnosti sicer pričakujejo več kot 2500 gostov iz vsega sveta, vključno s predstavniki kraljevih družin iz Velike Britanije, Grčije in Španije ter cesarske družine iz Japonske.

Kraljica Marija je bila rojena 6. januarja 1900 kot druga hčer romunskega kralja Ferdinanda I. in kraljice Marije, nečakinje angleškega kralja Edvarda VII. in vnukinje kraljice Viktorije. Leta 1922 se je poročila s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, po atentatu na njenega moža v Marseillu leta 1934 pa se je umaknila v Veliko Britanijo s sinovoma Tomislavom in Andrejem. Najstarejši sin Peter II. je ostal v Beogradu. Kraljica Marija je preminila leta 1961 v Veliki Britaniji, stara 61 let.

Poleg Marije bodo pokopali še Petra II. in njegovo ženo Aleksandro Posmrtne ostanke Petra II. so v Srbijo iz ZDA prepeljali januarja, medtem ko bo krsta z ostanki njegove soproge kraljice Aleksandre prepeljana v Srbijo 9. maja. Vse tri bodo pokopali 26. maja v cerkvi sv. Jurija v Oplencu, kjer je mavzolej srbske kraljeve družine Karađorđevićev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin