Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
13.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

Indija nasilje sodišče

Petek, 25. 8. 2017, 13.41

6 let, 7 mesecev

Posilil dve ženski, 400 privržencev pa prepričal o kastraciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Sodišče v indijskem mestu Pančkula je duhovnega vodjo Gurmeeta Rama Rahima Singha danes spoznalo za krivega posilstva dveh žensk, kazen zanj pa bodo določili v ponedeljek. Ob razglasitvi odločitve sodišča je v množici gurujevih privržencev izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ubitih najmanj 29 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih.

Posebno sodišče so vzpostavili za obravnavo očitkov, da je 50-letnik posilil dve svoji privrženki. Singh, ki vodi sekto v zvezni državi Harjana na severu Indije, je na sodišče prispel v velikem konvoju, v katerem je bilo po poročanju indijskih medijev več kot sto vozil. V mesto se je v pričakovanju sodbe zgrnilo okoli 200 tisoč gurujevih privržencev.

Razbijali in zažigali po mestu

Odločitev sodišča je nekatere med njimi tako razjezila, da so se odpravili na uničevalni pohod po mestu. Po poročanju medijev so podtaknili požar na najmanj dveh železniških postajah, razbili več avtomobilov in zažgali reportažna vozila medijev. V mestu so izgrede pričakovali, zato so namestili več tisoč pripadnikov vojske, policije in paravojaških sil. Varnostne sile so proti množici nezadovoljnih gurujevih privržencev uporabile solzivec in vodne topove.

V več delih mesta in po vsej indijski zvezni državi Pandžab so že pred odločitvijo sodišča v strahu pred nemiri uvedli policijsko uro, zaprte so šole in uradi, ustavljen je železniški promet, ceste so zaprte. Oblasti so preventivno tudi preuredile tri stadione, da bi jih lahko uporabili kot začasne zapore za izgrednike.

Gurmeet Ram Rahim Singh, ki v javnosti pogosto vzbuja pozornost tudi s svojimi kričečimi oblačili, je le eden v vrsti indijskih zvezdnikov in gurujev, vpletenih v različne škandale. Leta 2015 so mu očitali, da je 400 privržencev prepričal o kastraciji, češ da se bodo tako približali bogu.

Svojo sekto označuje za dobrodelno in duhovno organizacijo

Leta 2002 so mu sodili zaradi zarote za umor novinarja. Tega leta so se v anonimnem pismu tedanjemu premierju Atalu Bihariju Vadžpajiju pojavili tudi prvi očitki o posilstvih več žensk. Preiskovalci so nekatere morebitne žrtve izsledili šele po nekaj letih, prvi pa sta se za tožbo leta 2007 odločili ženski, o primeru katerih je sodišče odločilo danes.

Guru svojo sekto označuje za dobrodelno in duhovno organizacijo.

Ne spreglejte