Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 16.08

8 let

Portugalci proti varčevanju: "Dovolj je trojke!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na protestih proti novim varčevalnim ukrepov se je v portugalski prestolnici Lizboni zbralo več tisoč ljudi.

Ob vzklikih protestnikov, ki so se na poziv sindikatov zbrali pred poslopjem parlamenta, so medtem poslanci danes v prvem branju potrdil predlog proračuna za leto 2014. Predlog proračuna je bil potrjen z glasovi večine, ki jo ima v parlamentu desnosredinska vlada. Leva opozicija je glasovala proti.

Tik pred glasovanjem so protestniki zmotili govor namestnika premiera Paula Portasa. Kakih deset protestnikov je namreč z galerije v parlamentu vlado glasno pozivalo k odstopu. Po nekaj minutah jih je iz dvorane odstranila policija.

"Dovolj je trojke!" Protestniki so medtem pred poslopjem parlamenta nosili napise, v katerih so pozivali k odstopu vlade. Na napisih je bilo mogoče prebrati tudi "Proračun je kraja", "Dovolj je trojke!".

Po koncu protestnega zborovanja je glavna sindikalna konfederacija v državi CGTP pozvala k novim protestom pred parlamentom 26. novembra, ko bodo poslanci glasovali o končni inačici proračuna. Sindikati bodo sicer do takrat nadaljevali s stavkami.

Vlada želi prihraniti 3,9 milijarde evrov Eden najbolj spornih ukrepov v novem proračunu je predvideno znižanje plač javnih uslužbencev za od 2,5 do 12 odstotkov, pa tudi zmanjšanje pokojnin nekdanjih javnih uslužbencev za 10 odstotkov. Rezi sicer ne bi veljali za plače in pokojnine, nižje od 600 evrov bruto. Vlada želi z ukrepi prihraniti 3,9 milijarde evrov.

"Gre za zahteven proračun, ki bo za gospodinjstva zelo težak, a bo pomagal pripraviti boljšo prihodnost za vse Portugalce," je ob začetku razprave v parlamentu v četrtek poudaril premier Pedro Passos Coelho. Po besedah Coelha bo proračun "ključen" za zaključek programa mednarodne finančne pomoči in "zaprtje tega obdobja izjemne odvisnosti" od zunanjih posojilodajalcev.

Novi ostri varčevalni ukrepi zbujajo strah pred socialnimi nemiri. Zadnji večji protesti proti vladni varčevalni politiki so se sicer na Portugalskem potekali prejšnjo soboto, ko se je na ulicah Lizbone zbralo več tisoč ljudi. Protesti pod sloganom "Spelji se, trojka", so takrat potekali tudi v Portu in 12 drugih mestih po državi.

Portugalska je od maja 2011 odvisna od 78 milijard evrov vrednega reševalnega paketa EU in Mednarodnega denarnega sklada, ki se izteče junija 2014. Vlada je morala v zameno za pomoč zvišati davke in znižati plače, kar je skrčilo gospodarsko aktivnost, stopnjo brezposelnosti pa pognalo do rekordnih 17,7 odstotka.

Ne spreglejte