SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljski predsednik na slovesnosti v spomin na katinski pokol

2

termometer

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski se je poklonil žrtvam pokola v Katinskem gozdu, kjer je bilo v času Sovjetske zveze leta 1940 usmrčenih več tisoč poljskih častnikov.

Komorowski in ukrajinski premier Mikola Azarov sta položila venec ob spominski plošči na kraju spomina v Harkovu na vzhodu Ukrajine.

"Katinski pokol"

Komorowski in Azarov sta se pridružila kakim 300 sorodnikom ubitih poljskih častnikov v ukrajinskem mestu Harkov blizu meje z Rusijo, kjer so bili ubiti številni pripadniki poljskih oboroženih sil, ki so postali vojni ujetniki med in po napadu na Poljsko.

Številni poljski častniki so bili ustreljeni v Katinskem gozdu zahodno od Smolenska, na območju, ki ga je po usklajenem napadu Nemčije in Sovjetske zveze na Poljsko leta 1939 zavzela Rdeča armada. Dogodek je postal znan kot katinski pokol.

Ubitih naj bi bilo okoli 22.000 poljskih častnikov

V Katinskem gozdu kot tudi na drugih mestih današnje Rusije, Ukrajine in Belorusije naj bi bilo za časa Stalinove vladavine leta 1940 ubitih okoli 22.000 poljskih častnikov. Za poboje naj bi bila odgovorna sovjetska tajna policija NKVD. Moskva je desetletja za pokol krivila naciste.

To je prvi obisk Komorowskega v Ukrajini od njegove izvolitve na predsedniški položaj julija letos. Komorowski je nasledil Lecha Kaczynskega, ki je skupaj s soprogo in še 94 predstavniki Poljske umrl v tragični letalski nesreči 10. aprila, ko je bil namenjen na slovesnost ob 70. obletnici pokola v Katinskem gozdu. Letalo je strmoglavilo v bližini Smolenska v Rusiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin