Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
14. 8. 2013,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2013, 9.53

8 let

"Politika pospešuje razkorak med revnimi in bogatimi"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za povečevanje razkoraka med revnimi in bogatimi obstajajo trije razlogi - tehnološka revolucija, globalizacija in politični faktor, pravi kanadska novinarka Chrystia Freeland.

Freelandova je avtorica uspešnice Plutokrati: Vzpon novih svetovnih superbogatašev in padec vseh drugih. V knjigi piše o naraščajočem razkoraku med superbogatimi in revnimi, ter posledicah, ki jih ima ta vse večja razlika na svet. Ob tem ugotavlja, da je večina današnjih milijarderjev novih bogatašev, ki niso podedovali bogastva, temveč sami prišli do njega, pri tem pa se ti uspešni poslovneži, kot pravi, vidijo kot zaslužne zmagovalce izjemno neusmiljenega mednarodnega tekmovanja po načelu The Winner Takes it All (Zmagovalcu pripada vse).

Tehnološka revolucija in globalizacija spreminjata svet Dva razloga za ta naraščajoči razkorak "se dotikata velik sprememb, ki se odvijajo v svetovnem gospodarstvu – tehnološka revolucija in globalizacija. Vsepovsod okoli nas lahko opažamo, kako povsem spreminjata svet. Prav tako vplivata na to, kako se razdeljuje dohodek. Na eni strani zaradi teh velikih sprememb nekateri ljudje, ki so zares pametni ali pa imajo veliko sreče ali pa zelo trdo delajo, morda vse te stvari, zaslužili to nikoli prej doseženo bogastvo, in to zelo, zelo hitro".

Selitev delovnih mest v revne države Hkrati dodaja, da "kot posledico teh gospodarskih sprememb vidimo, da veliko tradicionalnih delovnih mest srednjega razreda lahko opravljajo stroji ali pa ljudje v revnejših državah, ki so bile integrirane v svetovno gospodarstvo. Mislim, da to ni nujno slaba stvar, da sta globalizacija in tehnološka revolucija nekaj dobrega. Vidimo, da zelo globoko vplivata na razdelitev dohodka".

Politika nagnjena k povečevanju razkoraka Tretji razlog je politični faktor. "Veliko držav, ne vse države na svetu, vendar veliko držav hkrati doživljajo političen premik, ki namesto da bi poskušal ublažiti ta vpliv, dejansko vodi v drugo smer in je celo nagnjen k temu, da razkorak povečuje npr. z zmanjševanjem davkov predvsem za multinacionalke," pravi Freelandova, ki je konec julija letos napovedala, da se iz novinarskih voda podaja v politične.

Največ milijarderjev imajo ZDA Po podatkih revije Forbes je te spremembe najbolje izkoristil Mehičan Carlos Slim, ki ima pod palcem 73 milijard dolarjev. Drugi na lestvici najbogatejših Zemljanov je s 67 milijardami Američan Bill Gates, tretji je Španec Amancio Ortega, ki ima deset milijard manj. Sledita še dva Američana, Warren Buffett s 54 milijardami in Larry Ellison s 43 milijardami.

Na svetu je, sodeč po Forbesu, 1.426 milijarderjev. Največ jih imajo ZDA, in sicer 442. Sledijo Kitajska s 122 milijarderji, Rusija s 110, Nemčija z 58 in Indija s 55 milijarderji. V Braziliji je 46 milijarderjev, v Turčiji 43, Hongkongu 39, Veliki Britaniji 38 in Tajvanu 26.

Od Slovencev milijardi trenutno najbližje Češko Slovenija svojega prvega milijarderja še čaka. Revija Manager je lani novembra, ko je izdala lestvico stotih najbogatejših Slovencev, na prvo mesto uvrstila lastnika Studia Moderna Sandija Češka, čigar premoženje je ocenjeno na okoli 400 milijonov evrov.

Ne spreglejte