Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 11.36

8 let

Politična in gospodarska ofenziva na Bled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Bledu se je osmič v okviru strateškega foruma zbralo okoli 500 predstavnikov iz politike, gospodarstva, znanosti in različnih mednarodnih organizacij, ki bodo govorili o izzivih sodobnega sveta.

Tema tokratnega Blejskega strateškega foruma (BSF), ki ga skupaj organizirata MZZ in Center za evropsko prihodnost, bo Spremembe v Evropi in svetu. Na BSF, ki se je uveljavil kot ena vodilnih mednarodnih konferenc v regiji, udeleženci iz več kot 50 držav razpravljajo o prihodnosti Evrope v spreminjajočem se svetu, o položaju v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu po vstopu Hrvaške v EU. Poleg aktualnih vprašanj, s katerimi se v luči ekonomske krize in globalnih izzivov sooča Evropa, bo poseben poudarek tudi na prihodnosti in perspektivah ekonomske in monetarne unije.

V mednarodnem letu sodelovanja na področju voda, strateškega vira in dobrin, bodo na enem od panelov razpravljali o izzivih učinkovitega vodnega upravljanja, skupnem in trajnostnem gospodarjenju z vodnimi viri ter regionalnemu sodelovanju, ki lahko prispeva h krepitvi zaupanja, varnosti in stabilnosti.

Poslovni panel v znamenju Rusije Na BSF bodo tudi izmenjali mnenja o vlogi mednarodnega kazenskega pravosodja. Sklepna panela bosta tradicionalno namenjena širitvi Evropske unije. Razprava bo na temi EU in Turčija – kako naprej? ter EU in Zahodni Balkan – kdo bo naslednji po Hrvaški? Med govorniki bo tudi hrvaška zunanja ministrica in podpredsednica hrvaške vlade Vesna Pusić, ki bo spregovorila o izkušnjah Hrvaške pri približevanju evropski povezavi.

Eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji se je začel v nedeljo z BSF za mlade, ki je potekal na temo trka generacij. Ob začetku je zbrane nagovorila premierka Alenka Bratušek.

Na poslovnem forumu se bodo udeleženci posvetili gospodarski prihodnosti Rusije in Srednje Azije s posebnim poudarkom na energetiki in novih tehnologijah. To je po ugotovitvah organizatorjev tudi regija, ki slovenske poslovneže najbolj zanima.

Ne spreglejte