Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 7. 2008,
8.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 19. 7. 2008, 8.31

8 let, 2 meseca

Pogovori v Ženevi brez konkretnih rezultatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najnovejši pogovori o iranskem jedrskem programu kljub prisotnosti ZDA niso prinesli konkretnih rezultatov.

Kot je po koncu srečanja z glavnim iranskim jedrskim pogajalcem Saedom Džalilijem v Ženevi povedal zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana, Iran še vedno ni podal jasnega odgovora na najnovejšo ponudbo šesterice. "Srečanje je bilo konstruktivno" "Mi smo dali ponudbo. A nismo prejeli jasnega odgovora da ali ne," je pojasnil visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana, ki na pogovorih zastopa mednarodno skupnost. "Srečanje je bilo konstruktivno, a nismo prejeli odgovora na naša vprašanja. Vedno je napredek na takšnih pogovorih, a ni zadosten," je dodal.

ZDA so v pogovorih sodelovale prvič po letu 1980

Na pogovorih je sodeloval tudi pomočnik ameriške državne sekretarke William Burns. Washington tako prvič po letu 1980, ko je prekinil diplomatske odnose z Iranom, sodeluje v pogajanjih, na katerih skuša šesterica (Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija, ZDA) že dve leti prepričati Teheran, da se v zameno za paket gospodarskih in diplomatskih spodbud odpove spornemu bogatenju urana. ZDA so doslej udeležbo na pogajanjih pogojevale z iransko prekinitvijo bogatenja urana.

Solana je dejal, da bo čez dva tedna ponovno govoril s kolegom Džalilijem, ali osebno ali pa prek telefona oziroma predstavnikov. Točnega datuma, kdaj se bodo pogajanja uradno nadaljevala, pa ni želel navesti.

"Obstajajo točke, glede katerih se strinjamo, in točke, glede katerih se ne" Tudi Džalili je po srečanju dejal, da so bili pogovori "konstruktivni in da napredujejo". "Obstajajo točke, glede katerih se strinjamo, in točke, glede katerih se ne," je dodal.

Član iranske delegacije Kejvan Imani pa je že predtem poudaril, da Iran nikoli ne bo privolil v prekinitev bogatenja urana.

Iran je dobil zadnji predlog šesterice junija Šesterica je zadnji predlog Iranu predložila 14. junija, v katerem mu je ponudila gospodarske in trgovinske spodbude ter pomoč pri razvoju sodobnejše tehnologije in nabavi obogatenega urana v miroljubne namene, če bo prenehal bogatenje urana. Iran je v odgovoru zavrnil možnost, da bi se odrekel pravici do jedrskega programa, za katerega trdi, da je izključno miroljubne narave, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Ne spreglejte