Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2008,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 24. 7. 2008, 11.05

8 let

Pjongjang podpisal pakt o nenapadanju z Aseanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komunistični režim Severne Koreje, ki je dolgo veljala za veliko jedrsko grožnjo v regiji, je danes podpisal pakt o nenapadanju z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean).

Gre predvsem za simbolični korak, ki nima neposrednega vpliva na šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu. Severna Koreja se počasi odpira Kljub vsemu pa gre za redek znak odpiranja te načeloma zelo skrivnostne in izolacionistične države mednarodni skupnosti. Pakt o nenapadanju oz. pogodbo o prijateljstvu in sodelovanju je na slovesnosti ob koncu ministrskega srečanja Aseana podpisal severnokorejski zunanji minister Pak Ui Chun. Tiskovni predstavnik Paka, Ri Tong Il, je povedal, da je podpis pogodbe simbol pripravljenosti Severne Koreje na prijateljske odnose z Aseanom in na to, da prispeva k regionalni varnosti in miru. Predstavniki Aseana so podpis označili kot sicer majhen korak, vendar pa je vse, kar Severno Korejo spodbuja k spoštovanju mednarodnih norm, korak v pravo smer.

Pogodba o prijateljstvu in sodelovanju (Tac), ki je vstopila v veljavo leta 1976, od držav podpisnic zahteva, da se odpovedo uporabi ali grožnji s silo, in poziva k mirnemu reševanju morebitnih konfliktov. Poleg 10 članic Aseana je pogodbo doslej podpisalo še 15 drugih držav, ki niso del tega združenja.

Napredek na šestranskih jedrskih pogajanjih Do podpisa prihaja v luči napredka, doseženega na šeststranskih jedrskih pogajanjih, na katerih poleg Severne Koreje sodelujejo še Južna Koreja, Japonska, Kitajska, ZDA in Rusija. V okviru pogajanj se je Pjongjang zavezal, da bo v zameno za gospodarske in politične spodbude, vključno z normalizacijo odnosov z ZDA in Japonsko, opustil svoj jedrski program.

Ob robu zasedanja Aseana v Singapurju so se v sredo neformalno sešli zunanji ministri omenjene šesterice. Šesterica je trenutno v fazi zaključevanja druge etape, ki predvideva verifikacijo severnokorejskih zavez, in vstopanja v tretjo etapo, ki od Pjongjanga zahteva opustitev vseh jedrskih programov in materialov.

Ne spreglejte