Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 7. 2008,
9.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 19. 7. 2008, 9.09

8 let, 5 mesecev

Papež se je opravičil za spolne zlorabe duhovnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Papež je v opravičilu žrtvam spolnih zlorab s strani duhovnikov v Avstraliji uporabil najbolj oster jezik doslej. Kot je dejal so takšna dejanja sramotna, storilce pa je treba pripeljati pred sodišče.

Papež je med mašo za avstralske duhovnike v Sydneyju prekinil pripravljeni govor, da se je opravičil. "Tukaj bi se rad ustavil, da priznam sram, ki smo ga vsi čutili zaradi spolnih zlorab mladoletnikov s strani nekaterih duhovnikov in drugih verskih uslužbencev v tej državi," je dejal papež. Papež "deli trpljenje z žrtvami zlorab" "Resnično mi je žal za bolečine in trpljenje, ki so jih morale prenašati žrtve, in zagotavljam jim, da delim to trpljenje z njimi," je papež povedal škofom, duhovnikom in semeniščnikom, ki so se zbrali na maši v Sydneyju.

"Odgovornim za zlo je treba soditi" Po njegovih besedah so duhovniki s takšnimi dejanji zlorabili zaupanje ljudi in jim povzročili hude bolečine, hkrati pa so povzročili veliko škodo rimskokatoliški cerkvi, zato si zaslužijo kazen. Žrtve pa si zaslužijo odškodnino in vso pomoč avstralske Cerkve. "Žrtve bi morale dobiti odškodnino in nego, odgovorne za to zlo pa je treba pripeljati pred sodišče," je dejal.

Ob tem je pozval avstralsko rimskokatoliško skupnost, da pomaga izkoreniniti takšna dejanja in izslediti zločince. "Pozivam vas, da podpirate in pomagate vašim škofom pri boju proti temu zlu. Nujno je, da zagotovimo varnejšo in bolj zdravo okolje, še posebej za mlade ljudi," je dodal.

Papež se je opravičil že aprila v ZDA

Papež se je za spolne zlorabe s strani duhovnikov, ki so pretresle rimskokatoliško cerkev, že opravičil, med drugim aprila med obiskom v ZDA. Takrat se je tudi srečal z nekaterimi od žrtev. Vendar pa je bil njegov tokratni govor daleč najbolj odločen in oster.

Sveti oče je spremenil pripravljeno besedilo Kot je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, je papež spremenil pripravljeno besedilo govora, ki so ga še pred mašo dali novinarjem, in mu dodal svoje besede. S tem je po njegovih besedah dodal govoru "osebno noto" in dokazal, da resnično sočustvuje z žrtvami spolnih zlorab.

V Avstraliji obsojenih 107 duhovnikov in menihov Tudi avstralska Cerkev, tako kot Cerkve na drugih koncih sveta, se sooča z obtožbami spolnih zlorab. Po navedbah avstralske organizacije Broken Rites, ki pomaga žrtvam takšnih zlorab, je bilo na avstralskih sodiščih zaradi spolnih prekrškov obsojenih 107 katoliških duhovnikov in menihov. Avstralski škofje so se leta 2002 opravičili za pretekle zlorabe, njihov vodja, kardinal George Pell, pa je pred nedavnim dejal, da bi morebitno papeževo opravičilo pomembno prispevalo k reševanju tega vprašanja.

Protesti proti politiki cerkve do kontracepcije V središču Sydneyja se je zbralo tudi več kot 500 protestnikov, ki so se zgražali nad politiko rimskokatoliške cerkve do uporabe kontracepcije, homoseksualcev in splava. "Papež se moti, nataknite si kondom!" so vzklikali protestniki, med katerimi so bili nekateri oblečeni v nune, duhovnike in hudiče. Zbrali so se v parku ob cesti, po kateri se vijejo dolge kolone mladih vernikov, udeležencev 23. svetovnih dnevov mladih, ki so prišli poslušat papeža.

Vrhunec svetovnih dni mladih in papeževega obiska v Avstraliji bo njegova nedeljska maša, ki naj bi se je udeležilo pol milijona ljudi.

Ne spreglejte