Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
13.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 13.09

8 let, 5 mesecev

Pakistan: Indija nima dokazov o napadih v Mumbaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je v torek izjavil, da indijski dosje o napadih v Mumbaju ne vsebuje dokazov.

"Vse, kar smo prejeli iz Indije, je nekaj informacij. Pravim informacije, ker to niso dokazi," je dejal v govoru v parlamentu. Izjava pakistanskega premiera bo po vsej verjetnosti razjezila Indijo, ki trdi, da gradivo, ki ga je minuli teden posredovala Pakistanu, vsebuje dokaze, da so bili napadalci v Mumbaju povezani s Pakistanom. Indija trdi, da za napadi, v katerih je bilo ubitih 172 ljudi, stoji organizacija Laškar-e-Taiba, ki naj bi bila povezana s pakistanskimi obveščevalnimi službami.

Pakistan je šele nedavno priznal, da je edini preživeli napadalec iz Mumbaja pakistanski državljan, vendar vztraja, da nobena od njenih služb ni imela nič z napadi. Pakistan je pod mednarodnim pritiskom sicer prijel nekaj osumljencev, domnevno povezanih z napadi, hkrati pa je Indijo pozval, naj mu zagotovi dokaze, da jim bodo lahko sodili.

V gradivu podrobnosti z zaslišanj edinega preživelega napadalca Gradivo, ki so ga indijske oblasti pakistanski strani izročile 5. januarja, med drugim vključuje podrobnosti z zaslišanj Mohameda Adžmala Amirja Imana, edinega preživelega napadalca. Dokazi vsebujejo tudi podrobnosti o komunikaciji skrajnežev z "elementi" v Pakistanu v času napada, razkritem orožju in drugi opremi ter podatkih, pridobljenih iz satelitskega sistema GPS in satelitskih telefonov.

Tridnevni napad na razkošne hotele in druge objekte v indijski finančni prestolnici je zahteval 172 smrtnih žrtev, vključno z devetimi napadalci. Indijske oblasti trdijo, da je napadalce izurila in opremila prepovedana pakistanska skrajna skupina Laškar-e-Taiba.

Ne spreglejte