Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2009,
20.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 20.15

8 let, 5 mesecev

Pahor: Obama prinaša upanje v boljšo prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Barack Obama nosi s seboj nekaj, kar svet ta hip potrebuje, to pa je upanje v boljšo prihodnost, je pred Obamovo prisego za novega predsednika ZDA ocenil slovenski premier Borut Pahor.

Slovenski premier je izpostavil, da je upanje "izjemno pomembna kategorija" v trenutku, ko se soočamo s poglabljanjem nezaupanja na vseh ravneh, tudi v družbi. Vsesplošno nezaupanje pa po njegovem sicer ni vzrok, je pa posledica sedanje finančne in gospodarske krize. "Današnja inavguracija zbuja v mednarodni skupnosti veliko upanje in pričakovanje," je še dejal Pahor. Obama pa je po njegovih besedah že s samo izvolitvijo "izpolnil velik del pričakovanj", povezanih z njegovo kandidaturo. Predsednik slovenske vlade je še spomnil, da je sam bil med prvimi prvaki evropskih socialnih demokracij, ki so podprli kandidaturo Obame za predsednika. Türk: Obama je uspel mobilizirati voljo za spremembe Domala z enakimi besedami je inavguracijo Obame pospremil predsednik republike Danilo Türk. V izjavi za nacionalno televizijo je poudaril, da je bolj kot to, da je Obama prvi temnopolti ameriški predsednik, pomembno dejstvo, da "je Barack Obama uspel v ZDA mobilizirati voljo za spremembe, voljo za izboljšanje, voljo za spopad s sedanjimi kriznimi razmerami". "To je tisto, kar daje upanje, da bodo veliki potenciali, ki obstajajo v ZDA, uporabljeni za izhod iz krize," je dejal Türk.

"Upanje je v tem času izjemno pomembna kategorija, ko se soočamo s poglabljanjem nezaupanja na vseh ravneh. Nezaupanje, ki smo mu priča ne samo na finančnem trgu, ne samo v ekonomiji, ampak tudi v družbi, ni bilo razlog za krizo v kateri smo se znašli, vendar pa zelo huda posledica te grize. Današnja inavguracija Obame za predsednika ZDA zbuja v mednarodni skupnosti veliko upanje in pričakovanje," je dodal Türk.

Gantar je spomnil na Obamove obljube Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je ob Obamovi inavguraciji spomnil na nekatere Obljube, ki jih je novi ameriški predsednik dal v času predvolilne kampanje. Izpostavil je predvsem zaprtje ameriškega vojaškega oporišča Guantanamo na Kubi, ki ga je označil za "simbolno in hkrati tudi realno potezo". Kljub temu je Gantar poudaril, da "je ameriška zunanja politika precej več kot samo predsednik ZDA".

Prisege Obame se je v izjavi za medije danes dotaknil tudi predsednik SDS Janez Janša. Poudaril je, da bo prisega zgodovinski dogodek, saj je imela že sama izvolitev Obame velik simbolni pomena za ZDA in ves svet. Po trditvah Janše se je namreč ta zgodila v času, ko je veliko ljudi govorilo o krizi ameriške liberalne demokracije, a je odločitev ameriških volivcev pokazala ravno obratno, in sicer na veliko vitalnost demokracije v ZDA. Na tej podlagi je dodatno zraslo veliko upanj in pričakovanj, ki so pred Obamo, je nadaljeval predsednik SDS.

"Obama ne bo novi predsednik socialistične internacionale" Janša je izrazil upanje, da bo Obama lahko izpolnil čim več pričakovanj. Če bo prišlo do strateških premikov pri podnebnih spremembah, pri odnosu do reševanja nekaterih dolgoletnih konfliktnih žarišč, kot je Bližnji vzhod, in če bodo njegovi že napovedani ukrepi za oživitev ameriškega gospodarstva uspešni, bo imelo od tega koristi celotno svetovno gospodarstvo in s tem tudi Slovenija, je rekel. Janša obenem verjame, da bo v ameriški zunanji politiki prišlo do nekaterih sprememb in novih poudarkov. Opozoril pa je, da Obama ne bo novi predsednik "socialistične internacionale", ampak bo predsednik ZDA, ki imajo svojo vlogo v mednarodnih odnosih in svoj interes velesile, kar so izhodišča, ki bodo predstavljala okvir njegovemu delovanju.

Ne spreglejte