Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 9.33

8 let

Orkan Sandy terjal najmanj 80 življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Orkan Sandy, ki je pred tremi dnevi pustošil po vzhodni obali ZDA, je po zadnjih podatkih terjal več kot 80 življenj, samo v New Yorku je umrlo 37 ljudi.

Posledice orkana Sandy so na določenih delih vzhodne obale ZDA še vedno zelo hude. Mesto New York se je sicer začelo oživljati, a je to s seboj prineslo tudi prometni kaos. Newyorška podzemna železnica je danes prvič od nedelje zvečer oživela, vendar le deloma. Kolone avtomobilov pred mostovi čez Vzhodno reko se vlečejo kilometre daleč, čeprav policija skrbno izvaja ukaz, da morajo biti v avtomobilih po najmanj trije ljudje.

V New Yorku odpovedali tradicionalno parado ob noči čarovnic

V New Yorku so v sredo prvič po 39 letih odpovedali parado ob noči čarovnic v predelu Greenwich Village. Pripravili so jo celo po terorističnih napadih 11. septembra 2001, tokrat pa je župan Michael Bloomberg dejal, da so policisti preveč zaposleni zaradi izpada elektrike, da bi jo lahko izvedli.

V predelih mesta, kjer elektrike niso izgubili, so se otroci vseeno podali na tradicionalno strašenje pri sosedih v zameno za bonbone (trick or treat). Bloomberg jih je dodatno razveselil s sporočilom, da bodo šole ostale zaprte še vse do konca tedna. Na tisoče Newyorčanov se je medtem v sredo peš ali z avtomobili in avtobusi odpravilo prek mostov na svoja delovna mesta. Podzemna železnica je bila še zaprta, avtobusi pa so vozili zastonj, a so bili tako polni, da so morali izpuščati številne postaje. V normalnih razmerah na dan prepeljejo okrog 2,3 milijona potnikov, tokrat pa so morali poskrbeti še za pet milijonov dodatnih strank zaprte podzemne železnice.

Manhattan je razdeljen na ljudi, ki živijo z elektriko, in pa na tiste pod 40. ulico, ki so se vrnili nazaj v 18. stoletje. Najbolj trpijo odvisniki od mobilnih telefonov in spletnih družabnih omrežij, ti se peš podajajo čez magično mejo in iščejo elektriko za polnjenje baterij. Nekatere restavracije so se odločile, da postavijo na žar zaloge mesa in delijo hrano mimoidočim. Zrezek, ki po navadi stane 50 dolarjev, je bilo v sredo mogoče dobiti za desetaka.

Orkan povzročil za 60 milijard dolarjev škode

Ta vsota vključuje za 20 milijard škode, povzročene lastnini, in od 10 do 30 milijard na račun izpada poslov. Še huje je, da običajna zavarovanja ne krijejo škode, povzročene s poplavami, kar pomeni, da bo morala večina lastnikov domov škodo kriti kar sama. Orkan, zaradi katerega osem milijonov gospodinjstev ni imelo elektrike, je povzročil tudi zaprtje 70 odstotkov rafinerij na vzhodni obali.

Ker je orkan prizadel območje, ki proizvede kar 10 odstotkov ameriškega BDP, bodo njegove posledice čutili tudi na območjih, ki niso bila neposredno prizadeta. Orkan Sandy je povzročil veliko razlitje nafte na obali zvezne države New Jersey, z reševanjem razmer se ukvarja več kot 200 ljudi. Nafto je že začelo naplavljati na bližnjo obalo.

Ne spreglejte