Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Avstrija NSA

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 13.18

8 let

ORF: Avstrijska vojska kljub nevtralnosti tesno sodeluje z NSA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi nevtralnost Avstrije ameriški nacionalni varnostni agenciji (NSA) očitno ni preprečila tesnega sodelovanja s tamkajšnjo vojsko.

Avstrija je namreč po poročanju televizije ORF, ki se sklicuje na dokumente ameriških obveščevalcev, skupaj z Nemčijo in še 14 članicami zvez Nato na t.i. listi B, s katero NSA "usmerjeno sodeluje".

"Sodelovanje pri operacijah v računalniških omrežjih" in njihovo "izkoriščanje" Pri tem gre za "sodelovanje pri operacijah v računalniških omrežjih" in njihovo "izkoriščanje", še piše avstrijska televizija ORF na svoji spletni strani. Pri tem se sklicuje na dokumente NSA, medtem ko na avstrijskem obrambnem ministrstvu teh navedb zaenkrat niso komentirali.

Rang Avstrije pri NSA naj bi bil višji od ranga Francije in približno polovice držav članic Nata, a po drugi strani naj bi bili na t.i. listi B tudi Švedska, ki ni članica Nata, in Švica, ki je tako kot Avstrija nevtralna. Za ameriške obveščevalce naj bi bile sicer zanimive predvsem mednarodne organizacije s sedeži na avstrijskem Dunaju in v švicarski Ženevi.

Le ciljno sodelovanje Poleg tega NSA z avstrijsko vojsko, kot poroča ORF, sodeluje le ciljno, ko gre na primer za posredovanje v tujini in situacije, ko se Avstrijci znajdejo v stiski v tujini. Za Nemčijo mesto na listi B po drugi strani pomeni precej več - da tamkajšnja zvezna obveščevalna služba z opremo NSA nadzoruje do 20 odstotkov podatkovnega prometa na nemških optičnih kablih.

Avstrijsko obrambno ministrstvo je za ORF zatrdilo, da zvezna vojska "nima dostopa do križišč optičnih kablov ali omrežnih strežnikov ponudnikov".

Avstrijski tednik Profil je konec tedna ob sklicevanju na neimenovanega nekdanjega agenta ZDA poročal, da naj bi NSA v Avstriji množično nadzorovala in zbirala telefonske komunikacije. Minuli teden je avstrijsko javnost razburil dokument, ki naj bi dokazoval, da je NSA prisluškovala tudi na Dunaju, prisluškovalna postaja pa da se nahaja v prostorih ameriškega veleposlaništva.

Ne spreglejte