Četrtek,
11. 7. 2024,
11.59

Osveženo pred

4 dni, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,38

Natisni članek

Evropska unija Ukrajina Rusija Vladimir Putin Viktor Orban

Četrtek, 11. 7. 2024, 11.59

4 dni, 19 ur

Orban zaradi obiska v Moskvi tarča kritik in očitkov o morebitni kršitvi pogodbe EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,38
Viktor Orban | Viktor Orban s svojimi zadnjimi potovanji jezi številne voditelje EU. Bodo grajam sledile sankcije? | Foto Guliverimage

Viktor Orban s svojimi zadnjimi potovanji jezi številne voditelje EU. Bodo grajam sledile sankcije?

Foto: Guliverimage

Madžarski premier Viktor Orban se je znašel pod plazom kritik in očitkov, da je s svojim obiskom v Moskvi po prevzemu predsedovanja Madžarske Svetu EU v začetku meseca kršil pogodbo EU. Tako voditelji kot veleposlaniki članic Unije Orbanu očitajo nepooblaščeno delovanje, medtem ko Budimpešta trdi, da ni šlo za obisk v imenu EU.

Orban je po madžarskem prevzemu predsedovanja Svetu EU v začetku meseca nenapovedano obiskal Kijev, Moskvo in Peking. V ruski prestolnici se je srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom, s čimer je po mnenju številnih kršil pogodbo EU.

Razprava o odzivih na Orbanova dejanja

To je v sredo potrdila tudi pravna služba Evropske komisije, danes poroča britanski časnik Financial Times. Šlo naj bi za kršitev 24. člena pogodbe, ki med drugim zahteva, da vsaka članica "v duhu lojalnosti in vzajemne solidarnosti [...] podpira skupno zunanjo in varnostno politiko EU".

Premier Golob nima razumevanja za Orbanov obisk v Moskvi

Premier Robert Golob je danes ob prihodu na zadnji dan vrha zveze Nato v Washingtonu pojasnil, da nima "posebej velikega razumevanja" za nedavni obisk madžarskega premierja Viktorja Orbana pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu v Moskvi. Glede morebitnega ukrepanja proti Budimpešti je dejal, da je treba pustiti času čas.

Kot je o obisku madžarskega premierja v Moskvi povedal Golob, med kolegi v Evropski uniji ni zaznal razumevanja za Orbanove "enostranske akcije".

"Tudi sam nimam kaj posebej velikega razumevanja, še manj takrat, ko se nekdo predstavlja, da govori v imenu Evropske unije ali pa dopušča možnost, da drugi tako interpretirajo. Zame ni razlike," je povedal predsednik vlade.

Izrazil je prepričanje, da se bo o tem še veliko razpravljalo. Glede morebitnega ukrepanja in bojkotiranja neformalnih ministrskih zasedanj, ki jih bo v okviru predsedovanja Svetu EU gostila Madžarska, pa je dejal, da je treba pustiti času, da pokaže.

"Slovenija je velika zagovornica vladavine prava in bo tudi v tem primeru stala na tej strani," je še poudaril Golob.

Viktor Orban
Novice Putin Orbanu: Razumem, da ste tokrat prišli tudi kot predsednik Sveta EU

Voditelji članic EU so na neformalnem srečanju v sredo ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu razpravljali o možnih odzivih, med drugim o skupnem pismu Orbanu, v katerem bi jasno izrazili svoje ogorčenje in ga pozvali, naj preneha s tovrstnimi nepooblaščenimi potovanji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Graje na račun Madžarske in Orbana

Na to temo so se v Bruslju v sredo sestali tudi veleposlaniki članic EU, ki so na srečanju za zaprtimi vrati ostro kritizirali Madžarsko in Orbana. Eden za drugim so v nagovorih izražali "veliko nezadovoljstvo ali jezo nad potekom madžarskega predsedovanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Viktor Orban se je 5. julija letos v Kremlju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. | Foto: Guliverimage Viktor Orban se je 5. julija letos v Kremlju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Guliverimage

"Orban ne predstavlja EU ali držav članic. Njegova dejanja ne služijo EU ali miru, temveč gredo na roko Putinu in njegovemu vojnemu projektu," je dejal eden od diplomatov. Srečanje je ocenil kot jasen rumeni karton za Madžarsko, ki je s svojo potezo izgubila še zadnje ostanke zaupanja.

Bo EU ukrepala proti Madžarski?

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je medtem v sredo zagovarjal Orbanova potovanja, češ da niso bila izvedena v imenu EU ali katerekoli njene institucije, čeprav je Orban objave in fotografije s srečanj s tujimi voditelji opremljal tudi z logotipom in simboli madžarskega predsedovanja.

Viktor Orban
Novice Viktor Orban vodjo EPP označil za sovražnika Madžarske

Ob tem ostaja odprto vprašanje, ali bodo članice EU zaradi Orbanovih dejanj ukrepale proti Madžarski. Ta se je doslej že večkrat znašla v sporu z Brusljem ali posameznimi članicami Unije, vendar je bilo v preteklosti več govora o ukrepih kot dejanskega ukrepanja, navaja portal Politico.

Pozivi k bojkotom ministrskih srečanj

Veleposlaniki so denimo pozivali k bojkotom ministrskih srečanj v organizaciji Madžarske, obstajajo pa tudi druge možnosti, kot je skrajšanje oziroma prekinitev šestmesečnega obdobja madžarskega predsedovanja Svetu EU, k čemur je danes pozvala politična skupina liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu.

Toda to bi bilo zdaj, ko predsedovanje že poteka, lahko pravno sporno, je po navedbah Politica opozoril nekdanji luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. Dejal je, da bi "Sodišče EU takšne ukrepe zavrnilo, številne države pa bi se bale ustvariti precedens".

Najresnejša možnost za ukrepanje je sicer postopek po 7. členu pogodbe EU zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot, ki ga je Evropski parlament proti Madžarski že sprožil leta 2018 in v skrajnem primeru predvideva zamrznitev glasovalnih pravic. Vendar je to tudi skrajna možnost, ki so se je članice EU doslej izogibale.

Viktor Orban, Vladimir Putin
Novice Orban prepričan, da je z obiskom Moskve povečal možnosti za mir v Ukrajini
Donald Trump Nato
Novice Vrh zveze Nato tudi v luči bojazni pred prihodom Trumpa
Viktor Orban
Novice V Evropskem parlamentu zaživela nova skrajno desna skupina Domoljubi za Evropo
viktor orban
Novice Madžarski premier Orban na nenapovedanem obisku v Pekingu
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Novice Ukrajini 40-milijardna finančna injekcija, koliko bo prispevala Slovenija?
Viktor Orban in Janez Janša
Novice Zakaj Janša ne bo šel k Orbanu?
Viktor Orban
Novice Orban: Bodoče vodstvo EU je koalicija za vojno in migracije