Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 12.46

8 let

Olmert grozi z ostrim odgovorom na raketno obstreljevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski premier Ehud Olmert je danes zagrozil, da bo Izrael kljub prekinitvi ognja "na oster in nesorazmeren način" odgovoril na palestinsko raketno obstreljevanje z območja Gaze.

"Hamas je dobil resen udarec" Olmert je ob začetku zasedanja vlade pred novinarji še povedal, da je vojski ukazal, naj pripravi odgovor, do katerega bo prišlo "v času, na kraju in na način, ki ga bomo izbrali mi".

"Ne pristajamo na vračanje na nekdanja pravila igre, odzvali pa se bomo na način, s katerim bomo končali neprekinjeno obstreljevanje, ki prebivalcem na jugu države preprečuje vrnitev v normalno življenje," je še povedal Olmert. Obrambni minister Ehud Barak je medtem povedal, da bo Izrael izvedel "toliko akcij, kolikor bo potrebno". "Hamas je dobil resen udarec, če bo potrebno, pa bo dobil še druge," je dodal Barak.

"Olmertove izjave so manipulacija" Gibanje Hamas, ki od junija 2007 vlada na območju Gaze, se je že odzvalo na Olmertove izjave, jih obsodilo in menilo, da je izraelski premier grožnje izrekel v luči predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo v judovski državi 10. februarja.

"Olmertove izjave predstavljajo manipulacijo, ki je del predvolilne kampanje" v Izraelu, je v izjavi za javnost iz Gaze sporočil tiskovni predstavnik Hamasa Taher al Nunu. Po njegovem mnenju je cilj teh groženj tudi propad prizadevanj Egipta za vzpostavitev miru ter izvajanje pritiska, pod katerim bi palestinsko ljudstvo sprejelo izraelske pogoje.

Iz območja Gaze so bile izstreljene štiri rakete Predstavnik Hamasa je še navedel, da je njegovo gibanje tudi od drugih palestinskih skupin na območju zahtevalo, naj "spoštujejo odločitev glede razmer na terenu v Gazi". Hamas je 18. januarja, nekaj ur po Izraelu, ločeno razglasil prekinitev ognja.

Z območja Gaze so bile sicer izstreljene štiri rakete. Razneslo jih je na jugu Izraela, pri čemer pa ni bil nihče ranjen niti ni bila povzročena škoda, je sporočila izraelska vojska. Odgovornost za današnje raketno obstreljevanje so prevzele Brigade mučenikov Al Akse, oboroženo gibanje, ki je povezano z gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Hamasova delegacija v Egiptu Hamas je sicer v Egipt znova poslal svojo delegacijo iz Damaska in Gaze, ki bo z egiptovskimi posredniki spregovorila o utrditvi prekinitve ognja med tem gibanjem in Izraelom ter o spravi s Fatahom. V Egiptu danes pričakujejo tudi Abasa, ki se bo predvidoma sešel z egiptovskim kolegom Hosnijem Mubarakom.

Hamas pred pristankom na začetek procesa sprave z rivalskim Abasovim gibanjem Fatah ali na začetek pogajanj o usodi leta 2006 zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita zahteva odpravo izraelske blokade in ponovno odprtje prehodov na območju Gaze, je sporočil Hamasov vir v Damasku.

Haled Mašal je odpotoval v Iran Vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal je medtem dopotoval v Iran, kjer se bo med drugim sešel z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Mašal, ki živi v Siriji, uživa polno podporo Irana in redno obiskuje Teheran.

Ne spreglejte