Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mount Everest odprava nadzor alpinizem

Petek, 2. 8. 2013, 11.17

8 let

Odprave na Mount Everest odslej pod večjim nadzorom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nepalska vlada bo z naslednjim letom v bazni tabor pod Mount Everestom namestila posebno ekipo, ki bo nadzorovala in pomagala ekspedicijam, ki se odpravljajo na najvišjo goro sveta.

V zadnjih letih je namreč pri vzponih na Mount Everest prišlo do številnih incidentov. Izkušeni alpinisti opozarjajo na komercializacijo gore, ki jo neizurjeni iskalci adrenalina uporabljajo za lastno dokazovanje. V začetku letošnjega leta je prišlo celo do pretepa med šerpami in skupino švicarskih alpinistov, okoljevarstveniki pa že dalj časa opominjajo, da je gora postala pravcato odlagališče smeti.

Naslednje leto, začenši s spomladansko plezalno sezono, bo tako v baznem taboru za komunikacijo, nadzor in reševanje skrbela ekipa usposobljenih vladnih strokovnjakov. Po mnenju opazovalcev je bil ustrezen nadzor nad odpravami iz nepalske prestolnice Katmandu zaradi oddaljenosti nemogoč. "V baznem taboru nujno potrebujemo stalni vladni mehanizem, ki bo reguliral alpinistične dejavnosti. Danes se ljudje na pot odpravljajo z bizarnimi rekordi v glavi, ne da bi pri tem upoštevali nevarnost, ki jo predstavlja gora," je za BBC povedal predstavnik ministrstva za turizem Purna Chandra Bhattarai.

Letos sicer mineva 60 let od prvega vzpona na Mount Everest, ki je leta 1953 uspel Novozelandcu Edmundu Hillaryju in Nepalcu Norgayu Tenzingu. Osvojitev 8.848 metrov visoke gore je v prvi polovici 20. stoletja pomenila enega od največjih dosežkov in mejnikov človeške rase. Danes so odprave postale izredno množične, številne turistične agencije pa ob primernem plačilu vzpon omogočijo vsakomur, ki si to želi. Letos se je na goro povzpelo že več kot 600 ljudi, 9 jih je ob tem izgubilo življenje.

Ne spreglejte