Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
9.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 9.25

8 let, 5 mesecev

Obama in Hu za bolj pozitivne vezi med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama in njegov kitajski kolega Hu Jintao sta se v prvem telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za "bolj pozitivne" vezi med državama.

"Predsednika sta govorila o mednarodni finančni krizi in soglašala, da je povečano sodelovanje med ZDA in Kitajsko ključnega pomena," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs. Obama in Hu sta se dogovorila tudi, da bosta državi sodelovali na mednarodnem prizorišču, predvsem kar se tiče Irana, Afganistana, Pakistana, boja proti terorizmu in podnebnim spremembam. Pomembna je denuklearizacija korejskega polotoka "Predsednik Obama je izrazil hvaležnost Kitajski zaradi vodenja šeststranskih pogovorov (pri reševanju severnokorejskega jedrskega programa) in obe strani sta potrdili pomembnost denuklearizacije korejskega polotoka," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše. Edini znak, da sta se predsednika v pogovoru dotaknila tudi gospodarskih tem, pa so navedbe Gibbsa, da je Obama v pogovoru poudaril potrebo po korigiranju neuravnoteženosti trgovine in spodbujanju globalne rasti.

Hu je za " bolj konstruktivne kitajsko-ameriške odnose"

Iz Pekinga pa so sporočili, da je Hu ameriškega kolega pozval k izboljšanju odnosov med državama in nasprotovanju protekcionzma. Hu je Obami tako dejal, da si bo Kitajska prizadevala za "bolj konstruktivne kitajsko-ameriške odnose", pozdravil pa je tudi pomoč Washingtona ameriškemu gospodarstvu, a ob tem opozoril pred zatekanjem k trgovinskemu protekcionizmu, so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

"Upamo, da bomo okrepili komunikacijo in koordinacijo v makroekonomski politiki ter da se bomo trdno uprli trgovinskemu protekcionizmu," je Obami dejal kitajski predsednik.

Kaj pa človekove pravice na Kitajskem? Neznanka pa ostaja vprašanje, ali se je Obama v pogovoru s Hujem dotaknil tudi spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem, Tibeta in verske svobode na Tajvanu.

Ne spreglejte