Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2008,
16.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 16.08

8 let, 5 mesecev

Novinarja, ki je na Busha zalučal čevlje, zadržujejo vladni varnostniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Novinarja, ki je med nedeljsko novinarsko konferenco v Bagdadu zalučal čevlje v ameriškega predsednika Georgea Busha, na zaslišanju zadržujejo varnostniki iraškega premiera Nurija al Malikija.

Na ulicah protestniki zahtevajo novinarjevo izpustitev

Arabski svet medtem incident pozdravlja kot primerno slovo od nepriljubljenega predsednika, več tisoč Iračanov pa na ulicah poziva k izpustitvi novinarja.

Njegove čevlje so zadržali kot dokazno gradivo Novinarja Muntadarja al Zeidija varnostniki zaslišujejo glede tega, ali mu je kdo plačal za to, da je v predsednika zalučal svoje čevlje. Poleg tega ugotavljajo, ali je bil novinar slučajno pod vplivom alkohola ali drog. Njegove čevlje so zadržali kot dokazno gradivo.

Zeidi je dejanje načrtoval že dlje časa

Dejanje novinarja, ki ga je iraška vlada označila za sramotno, so medtem številni prebivalci arabskega sveta pozdravili kot idealno poslovilno darilo odhajajočemu ameriškemu predsedniku. Kot so povedali njegovi poklicni kolegi pri časniku Al Bagdadia, je Zeidi že dlje časa načrtoval svoje dejanje in je le čakal na primerno priložnost.

Odvetniki se kar borijo, kdo bo branil priprtega novinarja Med številnimi Iračani, ki izražajo podporo novinarju, je tudi nekdanji odvetnik usmrčenega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ki celo zbira ekipo za njegovo obrambo. "Zaenkrat je okoli 200 iraških in drugih odvetnikov, vključno z ameriškimi, izrazilo pripravljenost novinarja braniti zastonj," je povedal odvetnik Kalil al Dulaimi.

Ne spreglejte