SiolNET. Novice Svet
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nove žrtve protestov proti socialističnemu predsedniku

0,90

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru so zahtevali nove žrtve. Tožilstvo je danes sporočilo, da so bili med protivladnimi protesti s strelnim orožjem ubiti trije ljudje, med njimi 17-letni fant. O krizi v Venezueli bo danes razpravljal Varnostni svet ZN.

V šest tednov trajajočih nemirih v Venezueli je bilo do zdaj ubitih 42 ljudi. Število žrtev je tako skoraj doseglo število ubitih med protivladnimi protesti pred tremi leti, med katerimi je umrlo 43 ljudi. Tožilstvo je sporočilo, da je bil 17-letni fant v ponedeljek ustreljen v glavo med protesti v mestu Pedraza, zaradi ran pa je umrl v torek v bolnišnici. 31-letnik in 33-letnik sta bila ustreljena med protesti v mestih San Antonio in Tachira.

Venezuela na nemirni zahod države poslala vojsko

Venezuelska vlada je danes sporočila, da bo na zahod države, kjer vladajo nemiri, poslala vojsko. Z zahoda države namreč po številnih protivladnih protestih poročajo tudi o hujšem plenjenju in napadih na varnostno infrastrukturo. Obrambni minister Vladimir Padrino Lopez je danes na državni televiziji dejal, da so ukazali, da se na zahod države pošlje 2600 vojakov. Kot je pojasnil, je to po izbruhu nasilja v prestolnici province Tachira, San Cristobal ter drugih mestih v provinci ukazal predsednik Nicolas Maduro.

V zadnjih šestih tednih poročajo o več protestih in plenjenju. Oblasti so sporočile, da je bilo danes v Tachiri izropanih okoli 20 podjetij, zažgali so dve policijski postaji, napadli pa so tudi vojaško stražo. V napadu je bil ranjen vojaški poveljnik.

Ljudem primanjkuje hrane

O razmerah v Venezueli bo danes razpravljal Varnostni svet ZN, so sporočili diplomati v New Yorku. Sklic seje za zaprtimi vrati so zahtevale ZDA. Tokratni protesti so izbruhnili v začetku aprila. Opozicija socialističnemu predsedniku očita, da želi še okrepiti svojo oblast. Vlada in opozicija se medsebojno obtožujeta, da na proteste pošiljata oborožene skupine, ki spodbujajo nasilje.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje tudi hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin