Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2011,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija

Petek, 2. 9. 2011, 20.49

8 let

Nove libijske oblasti pozvale borce v Tripoliju, naj se vrnejo domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nove libijske oblasti so borce iz različnih delov države pozvale, naj zapustijo prestolnico Tripoli in se vrnejo na svoje domove.

Tripoli je svoboden, zato naj se ljudje vrnejo v svoja mesta, je dejal notranji minister novega libijskega vodstva Ahmed Darad. "Revolucionarji so sedaj sposobni varovati mesto" "Od sobote naprej se bo na delo vrnilo večje število varnostnih sil in policistov," je dejal Darad in dodal, da so "revolucionarji iz Tripolija" sedaj sposobni varovati svoje mesto.

Poziv Darada je prvi poskus novih oblasti, da bi preprečile morebitne napetosti v Tripoliju med tamkajšnjim prebivalstvom, ki se je uprlo libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, in številnimi skupinami borcev, ki so v prestolnico prišle iz okoliških krajev, da strmoglavijo Gadafijev režim.

V južne predele Tripolija so se zgrnili Berberi, v vzhodne pa borci iz Misrate, ki jih je sedaj pogosto opaziti, kako se zbirajo na osrednjem trgu v prestolnici. Tudi vodja novega vojaškega sveta v Tripoliju Abdulah Nakir je prepričan, da bi morala biti odgovornost za varnost Tripolija v rokah njegovih prebivalcev.

Skušajo vzpostaviti novo narodno armado

Vodja za vojaška vprašanja v libijskem nacionalnem prehodnem svetu Omar al Hariri pa je medtem dejal, da skušajo vzpostaviti novo narodno armado, ki bo ščitila demokracijo, institucije in civiliste. Ob tem je vse uporniške skupine povabil, naj stopijo pod njeno okrilje.

V Libijo se je vrnilo najmanj pet tujih naftnih družb Novo libijsko vodstvo je tudi sporočilo, da se je v Libijo vrnilo najmanj pet tujih naftnih družb, da bi obnovile proizvodnjo nafte in plina, ki je bila ustavljena v času spopadov med uporniki in Gadafiju zvestimi silami.

Kot je v Parizu po srečanju s predstavniki ZN in tujih držav povedal predstavnik novih libijskih oblasti Aref Ali Najed, so se v Libijo že vrnile skupine strokovnjakov tujih naftnih in plinskih družb, ki so imele infrastrukturo v Libiji, da ocenijo škodo in obnovijo proizvodnjo. Ob tem je kot eno od družb omenil italijanski ENI, imen drugih družb pa ni razkril.

Libijski prehodni svet bo spoštoval pretekle pogodbe Najed, ki je tudi libijski veleposlanik v Združenih arabskih emiratih, je ob tem zagotovil, da bo libijski prehodni svet spoštoval pretekle pogodbe, ki so jih tuja podjetja sklenila še s prejšnjimi oblastmi.

Ne spreglejte