Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 7. 2008,
11.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 26. 7. 2008, 11.26

8 let, 3 mesece

Neuspešen poziv papežu o uporabi kondomov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Katoliška združenja iz Evrope in Amerike so v petek pozvale papeža Benedikta XVI., naj prekliče okrožnico papeža Pavla VI., v kateri Vatikan nasprotuje kontracepciji.

Približno 60 katoliških združenj iz Velike Britanije, Brazilije, Kanade, Francije, ZDA in drugih držav je ostro obsodilo okrožnico "Humanae Vitae" (O uravnavanju rojstev), ki jo je pred 40 leti izdal papež Pavel VI. Sedanje stališče cerkve ima katastrofalne učinke Predstavniki katoliških združenj so po navedbah italijanskega časnika Corriere della Sera v odprtem pismu papežu zapisali, da ima sedanje stališče cerkve glede uravnavanja rojstev "katastrofalne učinke" na najrevnejše in najšibkejše po svetu, zlasti na južni polobli, kjer ima cerkev tudi velik vpliv na politiko rojstev. Po njihovem mnenju imajo tudi katoliki pravico načrtovati družino, ne da bi imeli ob tem slabo vest. Cerkvi prav tako očitajo, da z doktrino ogroža življenja žensk in milijone ljudi spravlja v nevarnost okužbe z aidsom.

Le propaganda uporabe kontracepcije?

Vatikan je obtožbe zavrnil kot "očitno neutemeljene", podpisnike pisma pa označil za "nereprezentativne" člane katoliške cerkve. Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da podpisniki pisma ne izražajo "teološkega ali moralnega stališča, temveč le propagirajo uporabo kontracepcijskih sredstev".

"Aids se širi popolnoma neodvisno od verske pripadnosti prebivalstva in verskih institucij," je poudaril Lombardi in dodal, da poskusi zajezitve širjenja virusa HIV s pomočjo kondomov v glavnem niso bili uspešni.

Ne spreglejte