Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 11.24

8 let

Nemški obrambni minister Guttenberg odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg je odstopil s položaja. Odločitev je sprejel potem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi obtožb o plagiatorstvu svoje doktorske naloge.

Guttenberg se je sicer odpovedal tudi svojemu mandatu v parlamentu. Kanclerka Angela Merkel je njegov odstop sprejela, a kot je dejala, "s težkim srcem". Guttenberg se je znašel pod plazom kritik, ker je v svoj doktorat iz leta 2007 vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa tega ni ustrezno označil. Očitke o namernem prepisovanju je minister zanikal, je pa priznal napake pri citiranju. Univerza v Bayreuthu mu je na njegovo zahtevo minuli teden doktorski naziv odvzela, uvedla pa je tudi preiskavo. "Potrebujem enovito koncentracijo in delo brez napak" Danes se je priljubljeni 39-letni minister zaradi vse večjih pritiskov odločil za odstop tudi s položaja ministra za obrambo. Kot je dejal, ni mogel več opravljati svojih nalog, potem ko so se javnost in mediji osredotočili na plagiatorsko afero. Kot je dodal, ne more več prevzemati odgovornosti, da bi afera vplivala na delo vojske. Minister za obrambo "potrebuje enovito koncentracijo in delo brez napak", je dejal in spomnil, da je začel z največjo reformo nemške vojske v njeni zgodovini. Reforma, s katero naj bi dokončno ukinili vojaško obveznost, bo začela veljati 1. julija letos.

Pri tem se je še zahvalil nemški kanclerki Angeli Merkel za podporo, ta pa je nato popoldne v izjavi za javnost dejala, da je njegov odstop sprejela "s težkim srcem". Dejala je, da razume, da je odstopil zaradi obtožb o plagiatorstvu. Kljub temu pa je, kot je dejala, žalostna zaradi tega. Tako kot verjetno veliko ljudi v državi, saj je imel Guttenberg sposobnost, da se je dotaknil njihovih src, je dejala.

"Reforme se bodo nadaljevale" Napovedala je še, da se bodo reforme, ki jih je začel minister, predvsem reforma vojske, nadaljevale z nezmanjšano odločenostjo, njegov naslednik pa bo imenovan v kratkem. Dotlej pa bo Guttenberg ostal kot vršilec dolžnosti, je zatrdila. Ker je Guttenberg minister iz vrst bavarske CSU - sestrske stranke večje Krščansko-demokratske unije (CDU), bo položaj še vedno odprt za kandidata iz te stranke, je še dejala Merklova. Vendar pa bo koalicija, ki jo poleg CDU/CSU sestavljajo še liberalci (FDP), o novem obrambnem ministru odločala v miru, je dodala.

Predsednik CSU Horst Seehofer je sicer pred tem v Münchnu že napovedal, da se bo predsedstvo stranke sestalo v petek in da bodo verjetno že izbrali svojega kandidata. Med možnimi nasledniki Guttenberga sicer omenjajo državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Christiana Schmidta, pa tudi notranjega ministra iz vrst krščanskih demokratov Thomasa de Maizierea.

Seehofer je odstop Guttenberga označil tudi kot zelo boleč korak za stranko. Guttenberg je bil po njegovih besedah izreden politik in odličen obrambni minister. Dejal je še, da so v stranki zelo prizadeti. Vodja koalicijskih FDP, zunanji minister Guido Westerwelle je odločitev o odstopu označil kot logično posledico dogodkov. Vprašanje Guttenbergovega naslednika pa namerava prepustiti uniji CDU/CSU.

Opozicijski socialdemokrati (SPD) so odstop označili kot neizogiben. Prepričani so, da bi moral minister odstopiti že zdavnaj. Po njihovem mnenju je tudi za Merklovo odstop prepozen, kanclerka pa se je po mnenju SPD "močno osramotila". Vodja Zelenih Claudia Roth je podobno menila, da bi moral Guttenberg odstopiti že prej. Kritizirala je tudi ministrovo odstopno izjavo, saj je pričakovala, da bo v njej zavzel tudi stališče do očitkov, da je v doktoratu prepisoval. Da je odstop Guttenberga močan udarec za Merklovo ocenjujejo tudi politični analitiki, saj je veljal za izredno priljubljenega politika, vzhajajočo zvezdo, ki se ga je pogosto omenjalo tudi kot naslednika Merklove na kanclerskem položaju.

Njegova poklicna pot je doslej poznala le pot navzgor. Vodja CSU Seehofer ga je leta 2008 iz tedaj skoraj neznanega poslanca najprej povišal v generalnega sekretarja stranke, nato pa je leta 2009 nepričakovano postal naslednik tedanjega gospodarskega ministra Michaela Glosa. Zatem pa je v novi vladi med CDU/CSU in FDP konec leta 2009 prevzel vodenje obrambnega resorja. Njegov mandat obrambnega ministra je sicer zaznamovalo več odmevnih afer in incidentov v nemški vojski, kljub temu pa so zdaj v vojski nad njegovim odstopom razočarani.

Izhaja iz plemiške družine Rodil se je 5. decembra 1971 v Münchnu kot baron Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester von und zu Guttenberg. Izhaja iz plemiške družine Guttenberg. Njegov oče je dirigent, baron Enoch von und zu Guttenberg, njegova mati pa grofica Christiane von und zu Eltz. Poročen je z baronico Stephanie von und zu Guttenberg, pravnukinjo nemškega kanclerja Otta von Bismarcka, s katero imata dve hčerki.

Na univerzah Bayreuth in München je študiral pravne in politične vede. Leta 2007 je v Bayreuthu zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Ustava in ustavna pogodba, ustavne razvojne stopnje v ZDA in EU, za kar je dobil najvišjo oceno. A kot se je izkazalo, si je pri tem "sposodil" citate številnih avtorjev, ki jih potem ni navedel. S tem si je v medijih prislužil posmehljiv vzdevek "Baron Cut-And-Paste" in "Zu Googleberg", kar ga je zdaj stalo tudi politične kariere. Kot je še dejal v današnji odstopni izjavi, gre za "najbolj boleč korak" v njegovem življenju.

Ne spreglejte