Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
3. 12. 2015,
16.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija Savdska Arabija

Četrtek, 3. 12. 2015, 16.16

8 let, 1 mesec

Nemški agentje svarijo Zahod: Savdska Arabija je nevarna

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nemčija in Savdska Arabija gospodarsko tesno sodelujeta, toda zdaj nemška obveščevalna služba BND svari, da je Savdska Arabija s svojo intervencionistično politiko postala dejavnik nestabilnosti.

Nemška podjetja s Savdsko Arabijo sklepajo bogate posle, med drugim so Savdijci zvesti kupci nemškega orožja, v savdski prestolnici Rijad pa nemško podjetje Herrenknecht gradi sodobno podzemno železnico, ki bo vredna okoli 20 milijard evrov.

Dejavnik nestabilnosti v regiji Po mnenju nemških obveščevalcev oziroma obveščevalnih analitikov je previdno politiko prejšnjega savdskega kralja Abdulaha bin Abdulaziza Al Sauda zamenjala "impulzivna intervencionistična politika".

Novi savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud (ta vlada od januarja letos) in njegov sin, obrambni minister Mohamed bin Salman, se skušata uveljaviti kot voditelja arabskega sveta, kar poslabšuje odnose na Bližnjem vzhodu in v Srednji Aziji, piše v študiji BND, ki jo povzemajo nemški mediji.

Rivalstvo in versko sovraštvo Zlasti odnose v omenjeni regiji obremenjuje rivalstvo med Savdsko Arabijo in Iranom, rivalstvo, ki je prežeto z versko-ideološkim sovraštvom. Rijad skuša v boju s šiitskim Iranom razširiti svoj vpliv v Siriji (tu hočejo z oblasti odstraniti alavitskega predsednika Bašarja Al Asada), Jemnu (tu se Savdijci vojskujejo z upornimi šiitskimi Hutiji), Libanonu, Bahrajnu in Iraku.

Kot poudarja nemški časnik Die Welt, je nenavadno in pogumno, da je BND napisal takšno študijo o državi, s katero ima Nemčija tesne gospodarske in politične stike. Ta študija bi morala Nemcem odpreti oči, saj kaže, da "paktirajo s srednjeveškim režimom, ki podpira morilske tolpe po svetu in ustrahuje lastno mladino".

Savdska Arabija je verska diktatura Kot svarijo v nemškem časniku, bo Nemčija morala plačati ceno za to, da sodeluje z državami, kot je Savdska Arabija. Z nafto bogata zalivska država je namreč absolutistična monarhija in anahronistična verska diktatura, ki svojo strogo in brezkompromisno versko usmeritev v svet izvaža s pomočjo svojega denarja.

Savdska Arabija in sosednji Katar sta namreč s pomočjo tajnih finančnih kanalov "največja pokrovitelja nihilističnih morilskih tolp", kot je zloglasna Islamska država. Načrti kralja Salmana o svetovni prevladi Savdski kralj Salman skuša s svojo strogo, dogmatično, nestrpno in brezkompromisno versko različico sunitskega islama, imenovano vahabitizem, prevladati ne samo na Bližnjem vzhodu in v Srednji Aziji, ampak tudi v Evropi in ZDA, še svari Die Welt.

Savdska Arabija svoj vpliv razširja tako, da med drugim finančno podpira gradnjo mošej, islamskih šol, univerz ter kulturnih in mladinskih centrov, ki so kanali za razširjenje vahabitizma med muslimani.

Savdski pridigarji sovraštva Savdska Arabija tudi finančno podpira pridigarje, ki v mošejah, na televiziji in spletnih straneh širijo sovraštvo do nemuslimanov in tudi do muslimanov, ki zagovarjajo sodobnejše smeri znotraj islama.

Ne spreglejte