Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
10.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo Malezija

Torek, 27. 5. 2014, 10.41

7 let, 12 mesecev

Najnovejše poročilo: malezijskemu letalu naj bi zmanjkalo goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po treh mesecih so javnosti razkrili satelitske podatke, ki bi svojcem pogrešanih z malezijskega letala lahko omogočili, da se žalostna zgodba, ki se je začela 8. marca, zanje konča.

Podatki o komunikaciji med sateliti in pogrešanim malezijskim letalom so bili objavljeni več kot dva meseca po tem, ko so svojci potnikov zahtevali, da jih predstavijo javnosti.

Malezijske oblasti so objavile 47 strani dolg dokument, ki vsebuje komunikacijo med letalom in britanskim telekomunikacijskim podjetjem Inmarsat.

Svojci še vedno nezaupljivi Nekateri svojci so še vedno nezadovoljni z uradno razlago o usodi letala, zato so se odločili kompleksne podatke poslati v analizo neodvisnim strokovnjakom.

Več tednov je podjetje Inmarsat zatrjevalo, da nima pooblastil, da bi podatke predstavilo javnosti. To so prepuščali malezijskim oblastem, ki vodijo iskalno akcijo.

Satelitski podatki oziroma signali so bili sicer del večjega nabora podatkov, ki so jih preiskovalci uporabili za iskanje letala in določanje lokacije strmoglavljenja.

Najverjetneje je zmanjkalo goriva Ekipa mednarodnih strokovnjakov je podatke uporabila v kombinaciji z drugimi podatki, vključno s podatki z radarjev in drugimi izračuni. Ugotovili so, da je letalo končalo v odročnem delu južnega Indijskega oceana, in sicer najverjetneje zato, ker mu je zmanjkalo goriva.

Preiskovalci sicer do zdaj niso našli niti najmanjše razbitine, ki bi lahko namignila, kje je letalo. CNN-ov letalski analitik Jeff Wise pravi, da bodo s pomočjo najnovejših podatkov lahko ovrgli kar nekaj teorij, predvsem pa bodo omogočili boljše razumevanje, kaj natančno se je dogajalo z letom MH370.

Inmarsat zaupa v svojo analizo V intervjuju za CNN je podpredsednik uprave Inmarsata Mark Dickinson dejal, da zaupa strokovnjakom, da so rezultate pravilno interpretirali. Testirali so jih tudi drugi strokovnjaki, ki so jim pomagali, in dobili iste podatke.

"Vsi v naši ekipi razumejo, kaj to pomeni. To so vsi podatki, ki jih imamo in ki nam lahko povedo, kaj se je dogajalo tistih šest ur v zraku," je dejal in dodal, da so se morali večkrat prepričati, da bo informacija, ki jo bodo sporočili javnosti, korektna predvsem zaradi svojcev, ki jim bi radi omogočili, da se bo ta žalostna zgodba zanje končala.

Skrivnost ostaja Velika skrivnost pa še vedno ostaja razlog, zakaj se je letalo pravzaprav obrnilo in toliko časa letelo v napačno smer, da so ostali brez goriva in strmoglavili.

Ne spreglejte