SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na volitvah v Južni Osetiji zmagale proruske sile

3

termometer

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Južni Osetiji, gruzijski pokrajini, ki je razglasila neodvisnost, so po še neuradnih izidih zmagale proruske sile.

Za Stranko enotnost predsednika Edvarda Kokojtija, ki vzdržuje tesne stike s Kremljem, je glasovalo dobrih 46 odstotkov volivcev. Komunisti na drugem mestu Na drugo mesto so se s 25 odstotki glasov uvrstili komunisti, ki se zavzemajo združitev Južne Osetije z rusko pokrajino Severno Osetijo.

Na volitvah so sodelovale štiri stranke, medtem ko je volilna komisija prepovedala edini stranki, ki nista zvesti Kokojtiju.

Analitiki ocenjujejo, da želi Kokojti volitve izkoristiti za oblikovanje njemu zveste parlamentarne večine, da bi tako lahko sprejeli dopolnilo k ustavi, ki bi mu omogočalo, da bi se po izteku drugega predsedniškega mandata prihodnje leto lahko znova potegoval za predsedniški položaj.

EU: Volitve nazakonite Češko predsedstvo EU je v sporočilu za javnost zapisalo, da so bile volitve nezakonite ter da predstavljajo korak nazaj v iskanju mirne in dolgoročne rešitve razmer v Gruziji. EU še naprej podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije v okviru njenih mednarodno priznanih meja, piše v sporočilu, objavljenem na spletni strani predsedstva.

Neodvisnost priznali le Nikaragva in Rusija Južna Osetija je po rusko-gruzijskem konfliktu lani avgusta razglasila neodvisnost, ki sta jo doslej priznali samo Rusija in Nikaragva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin