Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
20.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak Združeni narodi

Torek, 12. 8. 2014, 20.05

7 let, 12 mesecev

Na severu Iraka ujetim jazidom grozi "neposredna nevarnost pokola"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Manjšinskim jazidom, ki so ujeti na severu Iraka in jih obkoljujejo džihadisti, grozi "neposredna nevarnost pokola", so danes v Ženevi opozorili Združeni narodi.

Svet jim mora nujno pomagati in ukrepati "v dneh ali urah", sicer se bo zgodil genocid, so pozvali.

Iraški civilisti so v "ekstremni nevarnosti" Strokovnjakinja ZN za manjšine Rita Izsak je v skupni izjavi s kolegi svetovno skupnost pozvala, naj sprejme vse ukrepe, ki jih ima na razpolago, in pomaga jazidom. Na gori Sindžar na severu Iraka jih je še vedno ujetih kakih 30 tisoč. Iraški civilisti so v "ekstremni nevarnosti" in jih je treba prepeljati na varno, so posvarili.

Strokovnjak ZN za samovoljne usmrtitve Christof Heyns je spomnil, da so dali pripadniki skrajne sunitske Islamske države (IS) nemuslimanskemu prebivalstvu na izbiro le "spreobrnitev ali smrt". "Pred našimi očmi se dogaja tragedija ogromnih razsežnosti, v kateri tisoče ljudem neposredno grozi, da bodo ali nasilno ubiti ali pa bodo umrli od lakote in žeje," je svetu sporočil strokovnjak Chaloka Beyani, ki spremlja pravice beguncev.

Lokalni Iračani, večinoma Kurdi nudijo zavetje beguncem Tiskovni predstavnik agencije ZN za begunce Adrian Edwards je povedal, da je približno 35 tisoč ljudem uspelo zbežati z gore, ki je povsem neporaščena in brez vode, prek Sirije so se zatekli na območja v Iraku, ki so pod nadzorom Kurdov. A še kakih 20 tisoč ali 30 tisoč jih ostaja na Sindžarju.

Lokalnim Iračanom, večinoma Kurdom, je čestital, da so ponudili zavetje ljudem, ki v strahu pred skrajneži IS bežijo z domov in med katerimi so številni pripadniki etnoverskih manjšin – jazidov, kristjanov, Turkmencev in drugih. Prihajajo "izčrpani in dehidrirani", številni so zaradi temperatur do 45 stopinj Celzija doživeli sončarico ali vročinski udar, je pojasnil.

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Paul Garwood je pojasnil, da sta dve zdravniški ekipi dosegli goro ter da ljudem s helikopterjem dostavljajo najnujnejšo pomoč. V zadnjih dneh so jim pomoč iz letal sicer večkrat odvrgle tudi ZDA, Velika Britanija in Francija.

Posebna poročevalka ZN za nasilje nad ženskami Rashida Manjoo je dejala, da imajo sicer nepotrjena poročila o tem, da so skrajneži že ugrabili na stotine žensk in otrok.

"Mnogo najstnic je bilo spolno napadenih, ženske so dodelili ali prodali borcem IS kot 'malak jamin' ali sužnje," je povedala in dodala, da imajo poročila tudi o usmrtitvah žensk.

V vsem Iraku je bilo notranje razseljenih in pregnanih 1,2 milijona ljudi Strokovnjak za verske pravice Heiner Beilefeldt je menil, da je verska svoboda na območjih Iraka, ki so v rokah IS, "zanikana na najbolj okruten in sistematičen način, s poskusi iztrebljenja verskih manjšin".

V vsem Iraku je bilo po podatkih ZN notranje razseljenih in pregnanih 1,2 milijona ljudi, od tega kakih 700 tisoč v avtonomni kurdski regiji na severu države. Od 10 tisoč do 15 tisoč jazidov se je odločilo za beg v sosednjo Sirijo, kjer pa prav tako divja krvava vojna.

Od junija je skrajni IS uspelo razširiti nadzor na velikem območju na vzhodu Sirije in severozahodu Iraka, kjer so nato razglasili kalifat, kakršen je obstajal v srednjem veku.

Ne spreglejte