Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
3. 9. 2014,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija konkurenčnost

Sreda, 3. 9. 2014, 11.28

8 let

Na lestvici konkurenčnosti Slovenija drsi vse bolj navzdol

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je vse nižje na lestvici svetovne konkurenčnosti, ki jo pripravlja Svetovni gospodarski forum (WEF)- zdaj ja padla že na 70. mesto med 144 državami. Na prvem mestu je še vedno Švica.

Slovenija pada že od leta 2012–2013, ko je bila 56., nato je v poročilu 2013–2014 padla na 62. mesto, na lestvici konkurenčnosti 2014–2015 ( The Global Competitiveness Report 2014-2015) pa je še nižje, na 70. mestu.

Prva deseterica Tako kot že nekaj let je na prvem mestu Švica, sledi tudi že skorajda tradicionalno drugi Singapur. Na tretje mesto so se s petega prebile ZDA. Do desetega mesta so se uvrstile:

- 4. Finska - 5. Nemčija, - 6. Japonska, - 7. Hongkong, - 8. Nizozemska, - 9. Velika Britanija, - 10. Švedska.

Bolj konkurenčne od Slovenije so med drugim tudi Vietnam, Gruzija, Bolgarija, Kazahstan, Madžarska, Azerbajdžan in Panama. Bolj konkurenčne od Slovenije so vse sosede razen Hrvaške: Avstrija je na 21. mestu, Italija na 49. mestu in Madžarska na 60. mestu. Naša južna soseda je na 77. mestu.

Večji javni dolg – mlinski kamen, ki nas je potegnil navzdol Pri pripravi poročila so iz Slovenije sodelovali Peter Stanovnik in Sonja Uršič (oba Inštitut za ekonomska raziskovanja) in Mateja Drnovšek (ekonomska fakulteta). Kot je pojasnila Uršičeva, se je letos naša država slabše odrezala zaradi padca, ki ga je zabeležila na področju makroekonomskega okolja, kar je posledica povečanega javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga. To je bil največji padec med 12 stebri, ki se jih ocenjuje. Nekoliko je tudi izgubila na področju institucionalnega okolja, medtem ko drugje kakšnih večjih padcev letos ni bilo.

Slovenija bo morala, če se bo hotela povzpeti po lestvici konkurenčnosti, izvajati strukturne reforme. "O tem se veliko govori, vendar bomo morali na tem področju tudi stvari začeti delati. To opozarja letos tudi WEF, da nastaja prepad med državami, ki uvajajo reforme, in državami, ki stopicajo na mestu," poudarja Uršičeva.

Švicarska konkurenčnost: raziskave in razvoj, sodelovanje znanosti s podjetji in izobraževanje In kje so vzroki švicarske konkurenčnosti? Švica ima odlične raziskovalne institucije, nameni veliko denarja za raziskave in razvoj ter dobro sodeluje z znanstvenimi raziskovalnimi institucijami in podjetji, kar ji omogoča, da ima vodilno mesto na področju inovacij.

"To je danes zelo pomembno. Švica ima tudi transparentne in učinkovite javne institucije in odličen izobraževalni sistem ter možnosti usposabljanja na delovnem mestu," še pravi Uršičeva.

Najbolj problematični dejavniki za poslovanje Glede na poročilo so v Sloveniji najbolj problematični dejavniki za poslovanje: slab dostop do finančnih virov, neučinkovita državna birokracija, visoki davki, restriktivna delovnopravna zakonodaja, korupcija in davčna zakonodaja. Dobro se odrežemo pri naslednjem: nizka inflacija, malo kriminala in tatvin, zdravstvo in predpisi glede tujih valut.

Ne spreglejte