Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
1. 10. 2014,
12.57

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Allianz Slovenija obveznice

Sreda, 1. 10. 2014, 12.57

4 leta, 10 mesecev

Mož, ki je reševal Bratuškovo, pobegnil z nasedle ladje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški poslovnež Bill Gross je imel v rokah škarje in platno, ko je njegov investicijski sklad Pimco kupil 1,5 milijarde evrov slovenskih obveznic. Zdaj pa je Gross zapustil svoje podjetje.

Slovenija je novembra lani v času vlade Alenke Bratušek, ko je v zraku še viselo vprašanje, ali bo morala naša država zaprositi za mednarodno pomoč oziroma poklicati t. i. trojko, na evrskem trgu izdala za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic. Skrivnostni kupec slovenskih obveznic Kdo je kupec obveznic, na ministrstvu takrat niso želeli razkriti. Tedanji finančni minister Uroš Čufer je po izdaji povedal le, da gre za institucionalnega vlagatelja in da spoštujejo dogovor, da imena ne bodo razkrili.

Aprila letos – potem ko je razkritje kupca odredila informacijska pooblaščenka – pa je ministrstvo le razkrilo, da je obveznice kupila Pacific Investment Management Company (Pimco), upravljavec premoženja, ki je v lasti nemške zavarovalnice Allianz in ki po lastnih navedbah upravlja z 1,6 bilijona evri premoženja.

Ekscentrični "kralj obveznic" Soustanovitelj Pimca je tudi 70-letni ekscentrični poslovnež in milijarder William H. Gross, bolj znan kot Bill Gross, imenovan tudi "kralj obveznic".

Ta se je pred dnevi – za nekatere presenetljivo – poslovil od podjetja, ki ga je soustanovil leta 1971, in odšel v konkurenčni ameriški investicijski sklad Janus Capital Group, ki ima sedež v Denverju. Gross pod lupo preiskovalcev Za odhod se je Gross, ki je bil v Pimcu v zadnjem času eden od šefov za naložbe, odločil le nekaj dni po tem, ko se je izvedelo, da ameriška zvezna agencija za nadzor nad trgovanjem z vrednostnimi papirji preiskuje Pimco zaradi suma ponarejanja bilanc.

Potem ko je v javnost prišla novica o odhodu, so številni vlagatelji, ki so zvesti Grossu, zapustili Pimco in odšli k Janus Capitalu (ta je v začetku leta upravljal "le" s 160 milijardami evrov premoženja) in s seboj odnesli tudi denar – za zdaj je od Pimca k Janus Capitalu odšlo za nekaj milijard evrov premoženja.

Gross je lahko delal, kar je hotel Po Grossovem odhodu so z nekaj odstotnih točk padle tudi vrednosti delnic nemške zavarovalnice, medtem ko so delnice Janus Capitala narasle. Številni mediji napovedujejo, da se bo "selitev" vlagateljev od Pimca k Janus Capitalu še nadaljevala.

Čeprav je bil Pimco od leta 2000 del Allianza, je imel Gross veliko svobode in poseben položaj. Dokler je pritekal denar, šefom v Münchnu, zlasti prvemu možu zavarovalnice, 59-letnemu Michaelu Diekmannu, ta poseben položaj ni bil sporen, piše nemški tednik Manager Magazin.

Pimco postane časovna bomba, ki jo je treba dezaktivirati Toda Pimco, ki ima svoj sedež v Newport Beachu v Kaliforniji, je za Allianz vse bolj postajal časovna bomba, ki jo je bilo treba dezaktivirati. Gross je vlekel napačne poslovne poteze, vse bolj so ga tudi prehitevali konkurenti, ki so se bolj usmerili v nakupe delnic.

Samo Pimcov glavni sklad Pimco Total Return, s katerim je osebno upravljal Gross, so tako od maja lani zapustili številni vlagatelji in s seboj odnesli okoli 56 milijard evrov – nekoč največji obvezniški sklad na svetu je še maja lani upravljal z 230 milijardami evrov premoženja, zdaj le še s 160 milijardami. Iz sklada Pimco Unconstrained Bond Fund pa so vlagatelji od začetka leta umaknili 4,8 milijarde evrov.

Zgrešene poslovne poteze v Rusiji in Braziliji Pimco se je precej uštel z nakupi (korporativnih) obveznic na razvijajočih se trgih (Rusija, Mehika, Brazilija). Med zgrešenimi Pimcovimi naložbami so med drugim tudi brazilsko naftno podjetje OGX zdaj že propadlega milijarderja Eikeja Batiste.

Za nameček so si uslužbenci Pimca izplačevali mastne plače – v povprečju je zaposleni na leto dobil 316 tisoč evrov plače. Menedžerji, ki so spadali v ozek krog Grossovih zaupnikov, pa so prejemali tudi nekajmilijonske letne plače. Spor med Grossom in El Erianom Vse bolj se je iskrilo med Grossom in direktorjem Pimca 55-letnim, v Egiptu rojenim Mohamedom El Erianom, ki je sprva veljal za naslednika ekscentričnega milijarderja. Spor se je končal tako, da je El Erian januarja letos zapustil Pimco in postal glavni ekonomski svetovalec v Allianzu. Novi direktor je postal Doug Hodge.

Čeprav je Gross zdaj zapustil Pimco, pa Allianz na čelo upravljavca premoženja ne bo postavil egipčanskega Američana, ampak bo Grossov naslednik njegov namestnik Daniel Ivascyn. Kot piše Reuters, se bo pod novim vodstvom Pimco oddaljil od Grossovega modela poslovanja.

Sanacija nekdanje ameriške molzne krave Nemški Allianz je pred težavno nalogo: Pimco, na katerega so nekoč v Münchnu gledali kot na ameriško molzno kravo, je postal nekakšno gradbišče, na katerem bo treba znova zgraditi trdno stavbo.

Kakšna bo Grossova prihodnost? V Janus Capitalu, ki ga vodi nekdanji uslužbenec Pimca Richard Weil, je 70-letni milijarder prevzel vodenje sklada Janus Global Unconstrained Bond Fund, ki je bil ustanovljen maja letos in upravlja s pičlimi desetimi milijoni evrov premoženja.

Tekmec posmehljiv: Grossu bo šlo bolje z malimi kot velikimi Kot je za Reuters posmehljivo dejal Grossov večni nasprotnik in tekmec za naziv kralja obveznic Jeffrey Gundlach: "Njegov prestop je prava poteza. Zdaj se bo lahko bolje izkazal, ker ne upravlja več s tako velikimi vsotami denarja."

Ne spreglejte