Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Francija teroristični napad

Torek, 26. 7. 2016, 10.50

6 let, 7 mesecev

Islamska terorista v cerkvi zajela talce in duhovniku prerezala vrat (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Dva moška sta v bližini francoskega mesta Rouen v cerkvi za talce vzela duhovnika in štiri druge osebe. Policija je napadalca ustrelila. Islamska država je že prevzela odgovornost za napad. 

Moška, oborožena z noži, sta v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena med dopoldansko mašo nekaj po 9.00 za talce vzela pet oseb, med drugim duhovnika, dve nuni in dva vernika. Napadalca sta ob vdoru v cerkev vzklikala "Daesh", kar je arabski izraz za teroristično skupino Islamska država. Na kraju dogodka so posredovali gasilci in protiteroristična enota. 

Duhovnika sta ubila, en talec se še bori za življenje

Napadalca je policija ubila. Še pred tem sta moška 84-letnemu duhovniku prerezala vrat, po nekaterih informacijah pa sta ga obglavila. Policija je uradno potrdila, da je bil 84-letni duhovnik ubit z rezilom, en talec pa se po njihovih besedah bori za življenje. Francoske oblasti so sporočile, da so v zvezi z napadom pridržale eno mladoletno osebo.

Islamska država je prevzela odgovornost za napad

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je danes prek svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da sta napad v cerkvi na severu Francije izvedla dva njena "vojaka". Napad sta po navedbah Amaka, ki se sklicuje na varnostni vir, izvedla kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadejo položaje IS.

Enega napadalca že identificirali

Enega od dveh napadalcev so že identificirali. Po besedah francoskega tožilca Francoisa Molinsa gre za 19-letnega Adela Kermicha, ki je bil znan varnostnim službam in je v času napada, med katerim je ubil duhovnika, nosil elektronsko zapestnico. Po poročanju francoskega portala iTele je leta 2015 skušal oditi v Sirijo, vendar so ga v Turčiji prijeli in vrnili v Francijo. Nato je skoraj leto dni preživel v francoskem zaporu, iz katerega so ga marca letos izpustili. Na nogo so mu namestili elektronsko zapestnico, dovoljenje za izhod pa je imel med 8.30 in 12.30.

Napadalca sta imela pri sebi imitacijo bombe

Eni od nun je med napadom uspelo pobegniti in poklicati policijo. Ta se je ob prihodu poskusila najprej pogajati z napadalcema, po Molinsovih besedah pa niso mogli vdreti v cerkev, ker so bili pred vrati razvrščeni talci. Nuni in eden od vernikov so nato prišli skozi vrata cerkve, sledila sta napadalca. Eden od njiju je imel v roki orožje, uperjeno proti policistom, vzklikala sta Alah je velik. Pri sebi sta imela tudi imitacijo bombe, je pojasnil tožilec.

Hollande: Z omejevanjem svoboščin boj proti terorizmu ne bo bolj učinkovit

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da za dejanjem stoji Islamska država, ki sta ji napadalca prisegla zvestobo. "Francija se mora v vojni proti Islamski državi boriti z vsemi sredstvi," je izpostavil. Hollande je danes tudi zavrnil pozive opozicije, da bi zaostrili protiteroristično zakonodajo. "Z omejevanjem naših svoboščin boj proti terorizmu ne bo bolj učinkovit," je poudaril in dodal, da sedanja zakonodaja daje oblastem zadostne možnosti za ukrepanje.

"Vlada uporablja vse človeške in materialne vire za boj proti tej grožnji, tudi z mobilizacijo policistov, žandarjev in vojakov, kakršni v zgodovini pete republike še nismo bili priča," je zagotovil Hollande.

Premier Manuel Vallas je dejanje označil za barbarsko.

Papež Frančišek: Gre za absurdno nasilje

Papež Frančišek je v odzivu izrazil "bolečino in grozo ob tem absurdnem nasilju". Napad je obsodil tudi ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore.

Sarkozy poziva vlado, naj spremeni strategijo protinapada

Vodja opozicijskih republikancev Nicolas Sarkozy je po napadu pozval vlado, naj "korenito spremeni strategijo protinapada". "Naš sovražnik nima tabujev, omejitev, morale in meja," je dejal in pozval vlado, naj sprejme predloge njegove stranke za zaostritev protiteroristične zakonodaje.

Po mnenju republikancev dosedanji protiteroristični ukrepi ne zadostujejo, zato med drugim predlagajo, da bi moral vsak, ki kaže znake radikalizacije, nositi elektronsko zapestnico in biti v priporu ali hišnem priporu. Obsojenih teroristov, ki so že prestali kazen, pa po njihovem predlogu ne bi smeli izpustiti iz zapora, če so po oceni strokovnjakov še vedno nevarni.

Zaradi aktualnih varnostnih razmer v svetu je premier Miro Cerar za sredo sklical svet za nacionalno varnost. STA

Ne spreglejte